Hopp til innhold

München frykter Oslo i OL-duell

Tyske politikere håper å mobilisere folket mot et ja i en kommende folkeavstemning. De omtaler Oslo som en tøff konkurrent i målet om å bli OL-by til vinterlekene.

Illustrasjon OL Oslo 2022

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Mandag sa oslofolk ja til OL i 2022, og nå skal søknaden vurderes videre. Om søknaden sendes inn, regnes München som hovedkonkurrent for å få vinterlekene.

Først skal også tyskerne ha folkeavstemning 10. november. NRKs tidligere korrespondent, Arnt Stefansen, i Berlin tror at et Oslo-ja kan påvirke folk i Tyskland.

– Det er i alle fall stor interesse for saken. I går skrev alle de store mediene i Tyskland om resultatet av OL-avstemningen i Oslo, forteller Stefansen til NRK.

I avisa Bendzeitung Muenchen på nett, sier blant annet overborgermester i München, Christian Ude at:

«Med et ja fra Oslo får en mulig OL-søknad fra München en sterk konkurrent »

Overborgermester i München, Christian Ude.

Saken fortsetter under bildet.

Her omtaler den tyske avisa Bendzeitung Muenchen et positivt flertall for et OL i Oslo i 2022.

Her omtaler den tyske avisa Bendzeitung Muenchen et positivt flertall for et OL i Oslo i 2022.

Foto: Bendzeitung Muenchen 11.09.2013 / Skjermdump

Prøver å mobilisere

Arnt Stefansen

Frilansjournalist Arnt Stefansen i Berlin.

Foto: NRK-foto Ole Kaland / NRK

– Folk i Bayern og München er nok spesielt interessert i disse nyhetene, og overborgermesteren prøver i alle fall å bruke Oslo-stemmene for å mobilisere folket, fortsetter Stefansen.

– Det er relativt tynt med andre konkurrenter som har meldt seg til nå, og det er klart at Oslo er en sterk konkurrent, sier Stefansen.

Almaty i Kashakstan er den eneste som har sendt inn søknad, men de andre byene som er aktuelle er blant annet Barcelona, Krakow og Lviv, skriver VG i dag, som omtaler de forskjellige byene (se faktaboks i høyre marg).

– Det er flere ting som spiller i Münchens favør. De prøvde blant annet å få OL i 2018, så de har allerede en komplett søknad liggende, som bare trenger finpuss, forteller han.

– Ikke bekymra

Børre Rognlien Inge Andersen

Idrettspresident Børre Rognlien.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Idrettspresident Børre Rognlien er ikke bekymret for at tyskerne skal mobilisere seg.

– Det er ingen overraskelse at de vil mobilisere, de har tapt to ganger og nå gjelder det. Dette er sjansen de har nå for å få et OL, sier han til NRK.

Selv er han veldig spent på folkeavstemningen i Tyskland som skal avgjøres 10. november.

– Tyskland har mange fortinn. De er en vinternasjon, som Norge, og de har orden på økonomien. Ikke minst har de naturlig snø oppe i Alpene, forteller idrettspresidenten.

Han tror sjansene for at det skal stå mellom Oslo og München er ganske sannsynlig.

– München er helt klart den største konkurrenten, og det er vanskelig å avgjøre mellom to store vintersport-land. Vi er begge to sterke vintersport-nasjoner med høy publikumsoppslutning, forteller Rognlien.

Kjemper med nebb og klør

Han har også tenkt på hvorfor Norge skal få OL og ikke Tyskland.

– Vi har tross alt det fortrinnet at både Oslo og Lillehammer er veldig kjent. Lillehammer bærer jo fortsatt betegnelsen «best ever», og vi har vintersportkultur som få andre har, sier han.

Et utspill som taler for Tyskland er at 2022 er et viktig symbolsk år for München. Det markerer 50 år siden terroraksjonen som ble gjennomført under sommerlekene i 1972.

Mange sier derfor at München bør få OL på nytt for å sette sluttstrek for den forferdelige historikken.

– Jeg syns ikke det gir dem et fortrinn, jeg kan jo si at det er 70 år siden OL i Oslo. Vi har jo Holmenkollen, som er veldig kjent, og halvparten av anleggene er allerede bygget, forteller idrettspresidenten.

Frykter ikke tysk IOC-president

Thomas Bach

Thomas Bach er blitt ny IOC-president.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Rognlien er heller ikke bekymret for at tyskeren Thomas Bach i går ble valgt som ny IOC-president.

– Det skal ikke ha noe å si for en eventuell søknad fra Tyskland. Dessuten kan det jo slå begge veier om han skulle bedrive lobbyvirksomhet for Tyskland, sier han.

Bach var leder for Tysklands OL-komite, og en av de som jobbet for å få OL til den tyske storbyen i 2018.

– Jeg tror det som er avgjørende blir selve prosjektene som blir levert inn. Nå må vi først se hvordan folkeavstemningen deres går, og jeg skal jobbe sammen med kommunen for å overbevise den nye regjeringen, avslutter Rognlien.