Munch-prosess

Oslo-politikerne får tre måneder ekstra tid på seg til å velge Munch- og bibliotek-konsept i Bjørvika.

Lambda
Foto: HAV Eiendom

Egentlig går opsjonen på kjøp av tomtene ut 27. mai, men det er ikke forsvarlig å ta en så viktig avgjørelse så raskt.

Det sier kulturbyråd Torger Ødegaard, som er politisk ansvarlig for de to kommunale gigantsatsingene.

Velger etter alt å dømme vinnerne

På Paulsenkaia rett øst for operaen er det dermed det i praksis 14 etasjer høye spanske vinnermuseet Lambda, som sannsynligvis vil reise seg.

På bibliotektomta på innsiden av operaen velger bystyret etter alt å dømme Diagonale, den norske vinneren av arkitektkonkurransen.

-Jeg er veldig glad for at en samlet jury står bak vinnerne i begge konkurransene. Etter min oppfatning, så styrker det vinnerprosjektet, sier Ødegaard.

Om Oslo kommune skal eie eller leie tomtene og kulturbyggene, er et annet viktig spørsmål som politikerne må avklare. Og sist, men ikke minst jobbes det på spreng for å finne en mest mulig presis prislapp på prosjektene.

Kostnadsanslag

Byrådet har engasjert Holte Consulting for å gjøre beregningene, opplyser Torger Ødegaard.

- Det blir kostnadsanslag som kommer i den første saken. Også må vi komme tilbake etter at bystyret har fattet vedtak om prosjekttomtene. Så må vi komme tilbake til en kostnadsramme, sier Ødegaard.

Bystyret har allerede satt av 1,2 milliarder kroner til bibliotek og Munchmuseum i Bjørvika. Hvor mye mer som trengs, får vi de første indikasjonene på om et par måneder.

Usannsynlig med museumsåpning i 2013

Det som er klart, er Munch og Stenersen ligger før Deichmann i utbyggingsløypa fordi biblioteket er avhengig av at motorveien fjernes.

Men den gamle drømmen om museumsåpning i Munch-året 2013, synes i dag uoppnåelig.

- Jeg tror nok kanskje at det kan bli litt tidlig å få det store bygget ferdig allerede til 2013. Men vi skal sørge for å ha høyt tempo og fremdrift her, legger Ødegaard til.