Hopp til innhold

Munch-museet har for få besøkende og sliter med økonomien

Publikumssvikt gjør at Munch-museet sliter økonomisk og risikerer å måtte si opp ansatte.

Moderne Øye 1

Tillitsvalgte ved Munch-museet frykter at underskudd skal føre til nedbemanning.

Foto: Tore Berntsen / Visualdays/Munch-museet

Svikt i antall besøkende gjør at museet i år går med underskudd og at det i 2013 vil mangle sju millioner kroner i inntekter. Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, Tor-Bjørn Adelgren, mener byrådets budsjettforslag er urealistisk.

Tor-Bjørn Adelgren

Tor-Bjørn Adelgren.

Foto: Kjell Vesje / NRK

– Ja, det er det jo når man mener at vi skal ha 45.000 flere besøkende enn det vi faktisk kommer til å få.

Krever flere besøkende

Munch-museet ligger an til et underskudd i år på fem millioner kroner. Det skyldes at det ikke kommer like mange besøkende til museet som det byrådet forventer i sine budsjetter. Publikumssvikten i år blir 40.000 lavere enn forventet.

Neste år - i 150 års jubileet for Edvard Munchs fødsel - krever byrådet enda flere besøkende. Det er urealistisk høyt, mener altså Fagforbundet, som frykter at nedbemanninger skal ramme Munch-jubileet:

– Det er min store bekymring, at vi ikke kommer til å klare å gjøre den jobben vi er satt til å gjøre, sier Adelgren.

– Ekstremt presset

Lars Toft-Eriksen

Lars Toft-Eriksen.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Også hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet, Lars Toft-Eriksen, er bekymret for situasjonen.

– Vi arbeider nå i en situasjon hvor vi er ekstremt presset på ressurser, og en nedbemanning vil resultere i at vi må redusere den virksomheten vi holder på med i dag.

Kommunikasjonsdirektør ved Munch-museet, Bård Hammervold, vil ikke kommentere budsjettet for neste år, fordi museet forhandler med ansatte om å unngå nedbemanninger. Men han bekrefter at museet har økonomiske problemer som følge av færre besøkende enn forventet

– Når vi har mindre inntekter, får vi nødvendigvis et overforbruk i forhold til det vi hadde budsjettert med. Det må vi ta med oss inn i neste år.

– Har økt budsjettet

Kunsthistoriker Dag Solhjell reagerer kraftig på at byrådet vil kutte i jubileumsåret.

– Nå skal det være Munch-jubileum neste år, og da ville jeg trodd og håpet at museet fikk større bevilgninger i årene før, og ekstra mye i selve jubileumsåret. Men her har de gått akkurat motsatt vei, sier Solhjell.

Kulturbyråd Halstein Bjercke (V) kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Hallstein Bjercke

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

Foto: Olav Juven / NRK

– Når det gjelder nedbemanning, så har jeg tillit til at Munch-museet organiserer seg på den måten de selv mener er mest hensiktsmessig, sier

Han mener museet har fått nok penger og at de undervurderer seg selv i forkant av jubileumsåret.

– Det ligger ingen ting i budsjettrammene til Munch-museet neste år som tilsier at de er nødt til å gjøre dette. Tvert i mot så har vi foreslått å øke budsjettet for jubileumsåret med fem millioner kroner. Vi har også foreslått å øke budsjettrammene for personalet neste år, så vi mener at Munch-museet har den økonomien de trenger for å satse ekstra i jubileumsåret. Men om museet ønsker å organisere seg anderledes, så kan de velge det selv.