Hopp til innhold

Moxnes: – Jeg hadde et politisk ansvar for å rydde opp

OSLO TINGRETT (NRK:) Bjørnar Moxnes hevder at flere av opplysningene han publiserte fra en granskningsrapport etter den såkalte Lindeberg-saken allerede var offentlig. Med hjelp fra Rødt-politiker Erling Folkvord fjernet han store deler av sladdingen i rapporten, men politiet og kommunen mener han gikk for langt og brøt taushetsplikten.

Bjørnar Moxnes og Harald Stabell

I RETTEN: Bjørnar Moxnes er tiltalt for brudd på taushetspikten. Harald Stabell er politikerens forsvarer.

Foto: Emilie H. Saksæther / NRK

– Dette er ikke et forsøk på sivil ulydighet. Mitt mål var å gjøre feil kjent for innbyggere, slik at de kan bli rettet opp. Jeg har et politisk ansvar for å rydde opp, sa Bjørnar Moxnes da han forklarte seg i Oslo tingrett i dag.

Rødt-lederen har denne uka måtte bytte ut valgkamp med vitneforklaringer. Han er tiltalt for å ha brutt taushetsplikten etter å ha publisert opplysninger fra en rapport om Lindeberg-saken, der en hjelpepleier ble beskyldt for overgrep mot to pasienter.

I rapporten får kommunen, i likhet med eldrebyråden og byrådslederen krass kritikk, kritikk som ble sladdet, mener Moxnes.

– Kommunens håndtering av Lindeberg-saken er en lang og sørgelig serie med en virksomhet som ikke drives etter regelverk, pålegg og avtaler. Dette skjønner man ikke når man leser den sladdete versjonen, hevder politikeren.

Stor frustrasjon

Med en bunke notater foran seg forklarer Moxnes i retten hvordan han fra hjelpepleier Stig Berntsen ble beskyldt for overgrep, prøvde å finne ut hvordan kommunen hadde håndtert saken.

– Helse og sosialkomiteen måtte drive byråden og direktøren fra skanse til skanse for å få vite hva som hadde skjedd og hva de gjorde for å rydde opp, sier Moxnes.

Til slutt bestemte han seg for å publisere en langt mindre sladdet versjon av kommunerevisjonens rapport. Han fikk hjelp av forfatter og Rødt-politiker Erling Folkvord til å bestemme hva som skulle offentliggjøres.

Forklaringen til en dement pasient, som Berntsen var beskyldt for å ha å forgrepet seg på, ble offentliggjort:

«Pasienten forklarte at en mann som hun ikke hadde sett før banket på ruta i andre etasje. Mannen skal ha klart å komme seg inn og utført seksuelle overgrep.»

Kontaktet ikke pårørende før publisering

Politiadvokat Christer Gangsø

Politiadvokat Christer Gangsø

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Moxnes sier han ville fjerne sladden for å få frem tjenestefeil og renvaske Berntsen.

Aktor gikk gjennom deler av granskningsrapporten der han mener Moxnes gikk for langt.

– Vi mener Moxnes gikk for langt ved å publisere helseopplysninger knyttet til flere pasienter ved Lindeberg omsorgssenter, sier politiadvokat Christer Gangsø.

Rødt-lederen mener mye av informasjonen allerede var offentlig i andre dokumenter og i boken «Byråd mot hjelpepleieren» av Erling Folkvord. I tillegg gav Berntsen samtykke til innsyn av all omtale av han i rapporten og ingen er omtalt med navn.

–​ Men vil en person som kjenner til pasientene i rapporten få mer informasjon om dem etter din publiserte versjon ,spør aktor.

– Ja, svarer Moxnes.

Han forteller at han heller ikke kontaktet pårørende eller ansatte før han offentliggjorde mer informasjon. Men han påpeker at ingen pårørende eller ansatte har anmeldt eller kommet med bemerkninger etter offentliggjøringen.

Vil be om frifinnelse

Aktor Gangsø hadde kalt inn to vitner fra kommunerevisjonen. I retten forklarte de at sladding var nødvendig i denne rapporten.

– Vi fortalte om pasienters diagnose, tilstand, følelser, samtaler med helsepersonell og personlige forhold. Det var en større krets av personer som ville vite hvem pasientene var, i tillegg var også sykehjemmet kjent i media, forklarer en av dem.

De mente det var nødvendig å sladde for å ta ansvaret for pasientene i kommunens omsorg, men også for å skjerme og renvaske ansatte.

Bjørnar Moxnes mener pasienter og ansatte i kommuen blir i ivaretatt ved å unnlate og holde noe hemmelig.

– For å rette opp i feil, må feil avdekkes og først da kan man ivareta rettssikkerheten til ansatte og pasienter i kommunen, sier Moxnes.

Forsvarer Harald Stabell beskriver saken som viktig og prinsipiell.

– Dette er politikk og ikke til det beste for Oslo kommunens ansatte og pasienter. Aldri før har et bystyre anmeldt et medlem av samme styre, sier Stabell.

Han vil be om at Moxnes frifinnes. Fredag skal generalsekretær i Redaktørforeningen, Arne Jensen og hjelpepleier Stig Berntsen vitne i retten.