NRK Meny
Normal

Møkkete barnehager i Oslo

Flere av Oslos barnehager er møkkete, viser en kontroll Mattilsynet har gjort.

Illustrasjonsfoto
Foto: Illustrasjonsfoto: Tor Richardsen / Scanpix

- Dette er små barn som tåler mindre enn voksne gjør når det gjelder matsmitte, sier Gry Holmbakken, seksjonssjef i Mattilsynet i Oslo til NRK.

En av tre barnehager hadde ikke tilfredsstillende internkontroll
for matservering.

- Vi vil kontrollere de som har fått pålegg om å forbedre rutinene, så de vil få besøk av oss igjen, sier hun.

- Pålagt å bedre rutinene

Standarden på vedlikehold og renholdsrutiner på kjøkkenet i barnehagene var også svært varierende, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Det som gikk igjen var dårlig vedlikehold og manglende rutiner for håndvask, sier Holmbakken.

Besøkene ved 30 barnehager i Oslo endte med 17 vedtak om å utbedre forhold som internkontroll, håndvaskforhold og renhold og vedlikehold.

- Vi synes det er viktig å sette fokus på mattryggheten i barnehagene fordi dette gjelder en gruppe som må spise den maten de får server og kan ikke velge den bort.

Mange spesielle tilpasninger

Private barnehagers landforbund er skuffet over at over at det ble registrert mangler ved over halvparten av de kontrollerte barnehagene.

- Det er et alt for høyt tall, sier kommunikasjonsansvarlig Jørn Tommy Schjeldrup.

Mattilsynet i Asker og Bærum hadde en lignende kontroll i vår der 68 barnehager og 10 Skolefritidsordninger ble besøkt. Avikene der var de samme som i Oslo.

Forandringene i barnehagesektoren de siste årene kan ha noe av skylden for de nedslående resultatene tror Schjeldrup og påpeker at barnehagene skal tilby et helt annet tilbud i dag enn da de fleste av bygningene ble satt opp.

- Vi har gått fra å være en typisk matpakkeinstitusjon til i dag å skulle kunne servere varm lunch, frokost og kanskje et ekstra måltid. Mange av disse barnehagene har overhode ikke et kjøkken som møter kravene, og da må man ty til spesielle tilpasninger, sier han.