NRK Meny
Normal

Mistillit mot Vestby-ordføreren etter skyhøye mobilregninger

Kommunestyret i Vestby gikk i kveld inn for mistillit mot ordfører John Ødbehr (H). Årsaken er ordførerens svært høye mobil- og dataregninger gjennom mange år.

John Ødbehr - ordfører i Vestby

- Jeg er bestandig tilgjengelig, men det er ingen tvil om at mobilregningen er høy, sa ordfører John Ødbehr (H) under kommunestyremøtet i Vestby.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Ordfører John Ødbehrs høye telefon- og datautgifter har fått kommunepolitikerne i Vestby til å reagere. En oversikt lagt fram av rådmannen 15.juni, viser at kostnadene til Ødbehrs telefon- og databruk i årene 2008-2014 var på 496.651 kroner.

I forbindelse med kommunestyremøtet i Vestby i kveld, der Høyre-ordførerens telefonbruk ble behandlet som en egen sak, ble det fremmet et mistillitsforslag av Senterpartiet, SV, Arbeiderpartiet og de Uavhengige:

«Kommunestyret ser svært alvorlig på ordførerens omfattende private bruk av kommunalt finansiert mobiltelefon. Ordføreren har vist mangel på dømmekraft, mangel på respekt for skattebetalernes penger og har misbrukt tilliten som ordfører

– Misbruk av penger og tillit

Mistillitsforslaget ble vedtatt med 21 stemmer for, og 13 stemmer i mot. Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og halve Venstre stemte mot forslaget.

Ole Morten Geving

- Det er uholdbart at vi har en ordfører med like høye mobilutgifter som en statsråd, sier Ole Morten Geving, gruppeleder for Sp i Vestby.

Foto: Senterpartiet

Gruppeleder for Senterpartiet, Ole Morten Geving, la fram mistillitsforslaget på vegne av tre partier og de uavhengige representantene:

Det er kommet fram at ordføreren har brukt kommunalt betalt mobiltelefon og bredbånd for nesten 500.000 kroner de siste åtte åra. Det mener vi er misbruk av skattebetalernes penger, og misbruk av tilliten som ordføreren bør ha i befolkningen.

Det har versert mange ulike summer når det gjelder Ødbehrs mobil- og dataregninger.

Ødbehr beklager

Kommunestyret ba i mai kontrollutvalget gjennomgå ordførerens mobil- og datakostnader, for å avdekke bruk som var av åpenbar privat karakter. Men lovverket har gjort det umulig å avdekke ordførerens private mobilbruk.

Derfor har kontrollutvalget laget et anslag på at den har ligget på drøyt 27 prosent, noe kommunestyret mener "ikke er forenelig med kommunens godtgjøringsreglement".

– Det er aldri morsomt å få mistillit for en jobb du har utført, sier ordfører John Ødbehr.

– Man burde kanskje sett på et annet form for mobilabonnement, eller at jeg selvfølgelig skulle passet på å ikke ringe så mye som det jeg har gjort. Jeg har vært opptatt av å være tilgjengelig hele tiden, men jeg beklager at regninga er blitt såpass høy som den er blitt.

Ødbehr blir sittende som ordfører, til tross for mistillitsvedtaket. Mistillit er den sterkeste formen for kritikk et kommunestyre kan gi for å påpeke et tillitsbrudd, men ordføreren kan ikke kastes i et formannskapssystem.

Vestby-ordfører John Ødbehr har vært i hardt vær flere ganger tidligere.

I fjor fikk han kritikk for "upassende oppførsel" i en tv-serie, og for å ha bygget en mur ved boligen sin som lå på et kommunalt område.

Ordfører i Vestby kommune i Akershus John Ødbehr.

Ordførerens telefonutgifter var første sak på kartet under kommunestyremøtet i Vestby i dag. Fra venstre varaordfører Trygve Thorsen (Frp), ordfører John Ødbehr (H), rådmann Sjur Authen og sekretær Elin Tokerød.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK