Mistet skoleplassen på grunn av rot

- Det kom som et sjokk. Jeg var veldig skuffet og veldig lei meg, sier Christine (15).

Inntakskontoret i Akershus har rotet det til for flere hundre elever som skal begynne på videregående skole til høsten.

En feil i karaktertellingen gjør at mange elever som skulle hatt plass på førstevalget sitt, ikke har fått, mens andre elever med dårligere karakterer har fått plassene.

På venteliste

Femtenåringen fra Ski oppdaget feilen da hun skulle forsikre seg om at det ble plass på førstevalget Ski vgs.

- Det var som et sjokk. Jeg var veldig skuffet og veldig lei meg. Jeg skjønte ingenting da det sto at jeg sto på 18. plass på ventelisten selv om jeg egentlig skulle kommet inn med en gang.

Hun har karakterer godt over snittet fra ungdomsskolen, og trodde dørene stod vid åpne på Ski videregående skole til høsten. Men på grunn av en feil ved inntakskontoret i Akershus havnet hun i stedet langt ned på ventelista.

Årsaken til feilen er at valgfagskarakterene til mange elever ble regnet inn i karaktersnittet, selv om disse ikke skal telle.

500 mistet plass

På grunn av dette kan så mange som 500 elever ha mistet skoleplassen de har rett på til elever med dårligere karakterer.

- Noen av dem skulle nok helt sikkert hatt en skoleplass, og andre skulle hatt en helt annen plassering på ventelisten, sier leder for inntakskontoret, Elin Sæbøe.

Inntakskontoret merket ikke feilen før skuffede elever begynte å ringe inn i går, til tross for at det kom inn to karakterer ekstra fra alle elever fra ti ungdomsskoler i fylket.

Begynner ikke på nytt

Sæbøe sier de elevene som har fått plass, beholder denne - det er uaktuelt å ta tilbake plassene og gi dem til elever med høyere snitt.

- Da må vi reversere hele inntaket og eventuelt begynne på nytt, og det blir litt for omfattende. Det er 20.000 ungdommer i Akershus dette dreier seg om totalt, og så er det en liten gruppe det har blitt noe med, så det kan vi ikke gjøre noe med, sier Sæbøe.

De uheldige 500 må vente til andreopptaket er ferdig i slutten av juli før de får vite hvor de skal gå på skole til høsten. Det holder ikke, mener Christine - selv om hun har fått muntlig løfte om plass på Ski skole.

- De sa ingenting om at de skulle rette opp for alle de andre de hadde gjort feil for, og de kunne ikke gi meg det skriftlig. Det de sa var altså null verdt, for de kunne ikke bekrefte det skriftlig.

- Alle skal få plass

Inntakskontoret lover at alle skal få den plassen de har rett til, men har ingen strategi for hvordan man skal unngå overfylte klasserom til høsten. Femtenåringen gleder seg mindre og mindre til skolestart.

- Hvis det skjer som som hun har sagt - at alle som har fått beskjed om at de kommer inn, kommer inn, og de som skulle ha kommet inn, kommer inn - er jeg redd det blir altfor mange elever. Det er ikke noe ønske, for da blir det dårligere kvalitet på skolehverdagen. Lærerne har ikke den samme muligheten til å lære bort like godt, og det er jo ikke det man har jobbet hardt for i tre år.

Mens Christine fikk et lite hyggelig brev i posten, fikk 500 elever en i overkant hyggelig beskjed. Disse har fått plassene som egentlig skulle gått til elever med bedre karakterer.

Les også: Halvparten uten lærlingplass

Les også: Første inntaket er klart