Mindre ungdomskriminalitet i Groruddalen

Dette er den roligste sommeren på mange år, sier politiet. Forklaringen er bedre tilbud for ungdom og mer politi.

Disse to hadde sommerjobb på sykkelverksted for ungdom

SOMMERJOBB: Monir Houdani og Jari Adamngum ble ansatt av bydel Grorud og jobbet på sykkelverksted på Ammerud i sommer. Sommerjobber for ungdom trekkes frem som en av grunnene til at sommeren 2018 har vært en av de roligste de siste årene.

Foto: Martin Habbestad

Etter en vinter og vår med høyt konfliktnivå, blant annet med vold og bruk av våpen, var flere spente på hvordan sommerferien ville gå.

Tom André Christiansen

ROLIG SOMMER: Politiførstebetjent Tom André Christiansen ser en positiv utvikling i Groruddalen.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Sett ut ifra en turbulent tid, har sommeren 2018 vært roligere enn på mange år. Vi ser en nedgang i ungdomskriminaliteten i alle bydelene i Groruddalen, sier politiførstebetjent Tom André Christiansen på Stovner politistasjon.

Det var Dagsavisen som først meldte om de gode resultatene.

Skyldes samarbeid

Grunnen til nedgangen mener politiet er et samarbeid mellom politi og kommunen.

Slåsskamp på Furuset

PÅ PLASS: Politiet på Furuset senter etter en slåsskamp i mai i fjor. Denne sommeren har de hatt mindre å gjøre i Bydel Alna.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Før sommeren kom byrådet i Oslo med penger for å styrke det forebyggende arbeidet. Ved hjelp av en tiltakspakke på 49 millioner kroner har bydelene i Groruddalen kunne gi barn og unge et bedre tilbud denne sommeren.

I bydel Grorud fikk 120 ungdommer sommerjobb. Noen jobbet i barnehage, andre som aktivitetsledere, i butikk eller på sykehjem. Det var 550 søkere til jobbene. I bydel Alna fikk 122 sommerjobb.

Barne- og ungdomsarbeider på fritidsklubben Furuset Forum, Nahom Daniel, sier at de har hatt mange tilbud til ungdom i sommer med VM på storskjerm, paintball, kino og mye mer.

– Vi har hatt en veldig bra sommer. Vi prøver spesielt å nå de som ikke er "flinkis-ungdom". Jeg tror at når folk skjønner at de kan få en jobb og noe de kan ha på CV-en, da ser de en vei videre.

Nahom Daniel, Yusra Kainat, Shahzad

JOBBER MED UNGDOMMER: Nahom Daniel (i midten), sammen med Yusra Hasan (t.v.) og Kainat Shazad (t.h.) på fritidsklubben Furuset Forum.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Daniel har selv bakgrunn fra et kriminelt miljø, og berømmer bydelen for å ansette folk som ham – som har en kriminell forhistorie, men har klart å finne en annen vei.

– Vi står som symboler i miljøet. De andre ungdommene ser hva vi har klart, og vi står som forbilder for dem.

Politiet: – Vi er synlige

Samtidig har politiet i Groruddalen fått 30 nye ansatte som skal jobbe forebyggende. Politiførstebetjent Tom André Christiansen sier det betyr at de er mer ute blant folk.

– Vi er til stede i nærmiljøet, vi er synlige, tilgjengelige, skaper relasjoner og tillit.

Han tror kriminalitetsnedgangen kan forklares med kombinasjonen av økte ressurser, gode tilbud for ungdom og et godt tverrfaglig samarbeid.

– Det gleder meg at vi ser bedring. Det er klart at det ikke er noen "quick fix" på dette. Men etter mange år i feltet tror jeg det skaper endring når ungdom får tilbud, aktivitet og jobb.

Garanterer ikke fortsettelse

Byrådsleder Raymond Johansen er glad for at byrådets millioner har gitt resultater.

Høring om ungdomskriminalitet i Oslo.

VENTER PÅ BUDSJETT: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) er glad for utviklingen i Groruddalen, men vil ikke garantere at bydelene vil få like mye støtte.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Sommerferien er ofte en periode veldig mange unge verken har skole, jobb eller fritidstilbud. Jeg er veldig glad for at både politiet, bydelene og privat næringsliv har bidratt til at vi har hatt en av de roligste somrene på lenge.

Byrådet legger fram et revidert budsjett i slutten av september, og Johansen vil ikke røpe om bydelene vil fortsette å få like mye støtte til ungdomstilbudet.

– Vi legger snart fram et budsjett, så får vi komme tilbake til hvordan vi skal følge opp dette.