NRK Meny
Normal

Miljøpartiet De Grønne: – Budsjettet er ikke grønt og har for lave ambisjoner

OSLO RÅDHUS (NRK:) Miljøpartiet De Grønne er skuffet over forslaget til Oslo-budsjettet som det borgerlige byrådet la fram onsdag. Partiet som ennå ikke har valgt alliansepartner i bystyret, mener budsjettet ikke er grønt nok.

Harald Nissen

ENN SÅ LENGE ALENE: Harald Nissen er per i dag Miljøpartiet de Grønnes eneste bystyrerepresentant i Oslo. Snart får han selskap av fire partikollegaer til. Partiet har ennå ikke bestemt seg for hvem de vil samarbeide med.

Foto: Nina Eriksen / NRK

– Vi har sett på noen punkter som gjelder sykkel og kollektivtrafikk, og på de områdene innfrir ikke byrådet. De signaliserer heller ikke nok trøkk og politisk vilje til å gjennomføre, sier bystyremedlem Harald Nissen (MDG).

Onsdag presenterte dagens byråd, som består av Høyre Venstre og KrF, sitt forslag til Oslo-budsjett for 2016.

– Vi prioriterer skolen, en grønn utvikling og fremtidens eldreomsorg. Dette budsjettet ruster byen for fremtiden, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Vippepartiet er skuffet

Om han er byrådsleder når budsjettet skal vedtas i Oslo bystyre 9. desember er foreløpig helt uvisst. Valgvinner Miljøpartiet De Grønne har fortsatt ikke bestemt seg for om de vil støtte et borgerlig byråd eller sette inn Raymond Johansen (Ap) som byrådsleder.

Vippepartiet er imidlertid ikke fornøyd med det borgerlige budsjettforslaget.

– Budsjettet er ikke grønt og det har for lave ambisjoner, sier Nissen (MDG).

Så dette styrker ikke muligheten for at dere skal velge de borgerlige når dere nå skal velge alliansepartner i bystyret?

– Det vil jeg ikke si noe om. For med oss ved rattet, eller ved masta, blir det nok helt andre tak, det er i hvert fall det vi har ambisjoner om. I første omgang er vi skuffa, vi hadde forventa mer, sier Nissen.

Stian Berger Røsland

FORNØYD BYRÅDSLEDER: Stian Berger Røsland (H) mener budsjettet som ble lagt fram i dag ruster Oslo for fremtiden. I bakgrunnen står finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) med budsjettforslaget.

Foto: Nina Eriksen / NRK

Byrådet mener budsjettet er grønt

– Vi har en betydelig satsing på grønt skifte og særlig kollektivtrafikk, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H).

Han viser blant annet til at byrådet regner med at antall reisende i kollektivtrafikken vil øke med fem prosent i 2016. Dessuten vil de sette av 1,1 milliard kroner til sykkelsatsingen de neste fire årene, omtrent det dobbelte av det som tidligere er avsatt.

– Jeg mener at man får gjennomført de beste miljø- og klimaløsningene når høyre og sentrum samarbeider, men nå må Miljøpartiet De Grønne bestemme seg for om de ønsker et samarbeid til venstre eller sentrum og høyre, sier Røsland.

Hvordan vurderer du i dag muligheten til å fortsette å styre med støtte fra MDG?

– Inntil det er etablert et uttalt nytt flertall, kommer vi til å til å sitte. Oslo må ha et byråd, og det er oss. Så får vi se hvordan de samtalene på venstresiden ender, sier Røsland.

Skal bestemme seg før helgen

Miljøpartiet De Grønne skal før helgen offentliggjøre hvem de vil samarbeide med i hovedstaden.

De grønnes bystyrerepresentant, Harald Nissen, vil imidlertid ikke svare på om han tror de får mer av Raymond Johansen.

– Det skal jeg ikke si noe om her, sier Nissen.