Hopp til innhold

Miljøhovedstaden Oslo importerer stein fra Kina

Når det nå legges ny stein i hovedgaten over Grünerløkka, har miljøhovedstaden Oslo valgt å hente stein fra den andre siden av jordkloden. Uforståelig, mener Norsk Bergindustri.

Bilde av Torvald Meyers gate, med insert av kinesisk merkelapp på steinpallen

Mye av steinen som nå legges i Thorvald Meyers gate i Oslo, kommer fra Kina. Brosteinen i trikketraseen på bildet er fra Portugal.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Vi bor jo i et steinland. Kommunen burde gå for noe kortreist, hvis det finnes.

Meningene er mange blant folk på gaten i det gamle arbeiderstrøket, Grünerløkka, som i dag er et populært boligstrøk hvor det bugner av kaféer, restauranter og kulturliv.

Hovedgaten gjennom den populære bydelen er under oppussing. Det skal legges brostein der trikken kjører, det skal legges kantstein og på fortauet skal det legges granittplater. Både kantstein og steinen på fortauet kommer fra Kina.

Steinpaller fra Kina, venter på å komme på plass i Torvald Meyers gate.

Granitt på paller fra Kina står klare for å bli lagt på fortauene i Thorvald Meyers gate.

Foto: Anders Fehn / NRK

Mange kan levere norsk stein

Norsk Bergindustri er bransjeorganisasjonen for norske steinprodusenter. Ifølge dem er det mange norske bedrifter som kan levere samme type stein som kineserne.

En av steinprodusentene holder til i Larvik. De er Nord-Europas største eksportør av naturstein.

Steinbrudd i Tvedalen i Larvik.

Store flak med stein blir skåret ut av fjellet. Deretter blir de vippet over ende og delt opp i blokker.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK
Thor-Anders Lundh Håkestad

Thor-Anders Lundh Håkestad er daglig leder i Lundhs AS.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Råstofftilgangen er absolutt til stede her, sier daglig leder i Lundhs AS, Thor-Anders Lundh Håkestad.

– Men vi ser litt for ofte at pris er en viktig og avgjørende faktor når det gjelder å velge importert stein fremfor norsk stein.

Kortreist stein er bra for klimaet

Bransjen erkjenner at den kinesiske steinen ofte er billigere enn det norske produsenter kan tilby. Men den er også mye mindre klimavennlig på grunn av transporten.

Ifølge rapporten Klimatrappen fra 2010 ble det beregnet at bruk av kinesisk granitt her i landet ga ni ganger mer utslipp enn bruk av norsk granitt.

Anita Helene Hall, generalsekretær i Norgsk Bergindustri.

Anita Helene Hall er generalsekretær i Norsk Bergindustri.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Oslo kommunes profil utad er at det skal være veldig bærekraftig. Vi skal ha en miljøvennlig by, sier generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri.

– Da forstår jeg ikke den typen investeringer hvor du tar materialer fra utlandet, og helt fra Kina på den andre siden av jorda og bruker det her, sier Hall.

Det kan bli mer norsk stein i framtiden

Alle store offentlige innkjøp skal ut på anbud. I tråd med EØS-regelverket har Bymiljøetaten og de fleste etater i Oslo kommune lagt vekt på kvalitet og pris.

– Vi ser jo det at å importere stein til steinlandet Norge kan være vanskelig å skjønne, sier kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten, Richard Kongsteien.

EU har imidlertid åpnet for at det kan legges større vekt på bærekraft og at varer skal være kortreist ved store offentlige anskaffelser.

– Dette vil Oslo kommune nå jobbe videre med, sier Kongsteien.

I den nye byrådsplattformen for Oslo står det at kommunen skal bruke innkjøpsmakten sin for å få på plass enda mer bærekraftige løsninger.

– Vi ønsker å stille stadig strengere klima- og miljøkrav når vi kan. Vi har tillit til at Bymiljøetaten gjør gode vurderinger i sine anskaffelser, sier byrådssekretær for miljø og samferdsel, Sindre Buchanan (MDG).