NRK Meny
Normal

- Ingen tvil om at drapet var planlagt

Drapet på Faiza Ashraf var en planlagt handling av Shamrez Khan og Håvard Nyfløt, hevdet statsadvokaten da prosedyrene i ankesaken startet mandag.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari

Statsadvokat Carl Fredrik Fari (t.v.), politiadvokat Kristin Røhne og advokat Frode Sulland i Borgarting lagmannsrett i Faiza-saken mandag. Faiza Ashraf (26) ble kidnappet og tvunget inn i bagasjerommet på en bil på Høvik i Bærum. Hun ble tre uker senere funnet drept.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

De to tiltalte hevder at meningen bare var å bortføre Faiza Ashraf for å snakke med henne og ikke drepe henne den 3. februar i fjor. Derfor nekter de også straffskyld etter tiltalen om overlagt drap.

Påtalemyndigheten mener derimot det ikke er tvil om at det både var hensikten å drepe den 26 år gamle bærumskvinnen og at Kahn og Nyfløt planla alt sammen.

– Nok beviser

Statsadvokat Carl Fredrik Fari sa at juryen i Borgarting lagmannsrett ikke burde ha problemer med å finne begge de tiltalte skyldige i overlagt drap og medvirkning til overlagt drap, da han holdt sin prosedyre i ankesaken.

– Jeg mener det er tilstrekkelig bevist at dette er planlagt av begge to i forkant, sa Fari til juryen.

I Asker og Bærum tingrett ble Nyfløt og Khan dømt til henholdsvis 17 og 8 års fengsel.

Nyfløt ble dømt for kidnapping og forsettlig drap, mens Khan ble dømt for kidnapping med døden til følge.

Ville kaste syre

Under prosedyren plukket statsadvokaten forklaringene til de tiltalte fra hverandre.

Han mener det ikke finnes noen troverdighet i forklaringen om at Nyfløt bare skulle bortføre Faiza Ashraf slik at Shamrez Khan kunne prate med henne.

Tvert imot påstår Fari at planen må ha vært at kvinnen skulle drepes.

Etter å ha møtt Faiza Ashraf i 2004 skal Khan ha blitt hodestups forelsket. Hun avviste ham imidlertid, noe den unge mannen hadde problemer med å forholde seg til.

Gjennom årene forsøkte han på alle mulige måter å etablere et forhold til kvinnen, etter hvert ved å true og forfølge henne. Mot slutten av 2009 kontaktet han flere rusmisbrukere med tilbud om penger dersom de ville kaste syre i ansiktet på kvinnen.

– Det viser at Kahn i slutten av 2009 hadde gitt opp å få Faiza Ashraf. Han gikk i stedet over til å tenke at han skulle skade henne slik at heller ingen andre skulle få henne, sa Fari i prosedyren.

Artikkelen fortsetter under bildet

De tiltalte i Faiza-saken

Shamrez Khan og Håvard Nyfløt da saken gikk i Asker og Bærum tingrett. Nå pågår ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Illustrasjon: Karl Gundersen

Overfor juryen argumenterte statsadvokaten for at veien fra å ødelegge en ung jentes ansikt med syre, og til å forsøke å få henne drept, ikke er lang.

Ingen ville imidlertid ta syreoppdraget fra Khan. Når han ikke får til dette med syreangrepet, så blir neste skritt å kvitte seg med henne.

– Meget dårlig planlagt

Statsadvokaten mener også det vitner om at drapsplanene var diskutert mellom Khan og Nyfløt på forhånd at Nyfløt skulle motta langt flere penger for sin assistanse enn dem som ble bedt om å kaste styre på henne.

Han trakk også fram at Nyfløt skal ha gravd graven i skogen flere dager før Ashraf ble bortført, til tross for at Khan bare skulle snakke med henne.

Nyfløt brød seg heller ikke med å maskere seg da han bortførte kvinnen fra busskuret i Bærum.

Og det at Nyfløt strammet to plaststrips rundt halsen på offeret og la henne i bagasjerommet til tross for at han visste hun hadde voldsomme pusteproblemer viser ifølge aktor at hensikten med det hele var å drepe Faiza Ashraf.

– Det som skjedde var meget dårlig planlagt, ulogisk og merkelig dersom det bare var bortføring det var snakk om. Dersom hun skulle drepes var det ikke det, slo aktor fast.