Hopp til innhold

Mener arbeidskonflikt kostet liv

Minst én hjerneoperert pasient har dødd som følge av manglende oppfølging og rot på Rikshospitalet.

Rikshospitalet

Rot og arbeidskonflikter kan ha kostet pasienter ved nervokirurgisk avdeling livet.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det fastslår fylkeslegen etter en ny, knusende rapport. Siden 11. november har tilsynet gransket om den langvarige arbeidsmiljøkonflikten ved klinikken rammet pasientene.

- Dødsfallet skjedde i forbindelse med en ren operativ svikt i kontrollen og oppfølging etterpå. Vi har tolket dette som et ledd i problemene på en avdeling, hvor forsuret arbeidsmiljø har vært en trussel mot pasientsikkerheten, sier fylkeslege Petter Schou til VG.

2.500 operasjoner i året

Nevrokirurgisk avdeling behandler mennesker med skader i hjerne og nervesystem. Hjernekirurgene ved nevrokirurgisk avdeling utfører 2.500 operasjoner i året.

Fylkeslege Petter Schou

Fylkeslege Petter Schou.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Ifølge VG er to unaturlige dødsfall og fire alvorlige komplikasjoner hos hjerneopererte meldt inn til Helsetilsynet i Oslo og Akershus i oktober fjor.

Tilsynssaken kom som følge av en arbeidskonflikt ved avdelingen.

Påstander om kameraderi, mangelfull ledelse og dårlig behandling av ansatte har preget konflikten på avdelingen, som nå er en del av Oslo Universitetssykehus.

- Det var oppsigelser, det var mye sykefravær, og mye innleie av vikarer. Noe som igjen førte til problemer med informasjon til pasienter, sier Schou til NRK.

- Gjorde for lite

Rapporten konkluderer med at sykehusets ledelse ikke tok tak i konflikten tidsnok.

- Dette er et klart ansvar for ledelsen, og vi synes nok i dette vanskelige tilfellet hvor så mange sykepleiere og leger varslet at det var fare på ferde, at sykehusledelsen gjorde for lite for sent, sier Schou.

En ansatt ved nervokirurgisk avdeling har fått en tilsynssak rettet mot seg. Denne saken er nå oversendt Helsetilsynet som beslutter hvilke konsekvenser saken eventuelt får for vedkommende.