NRK Meny
Normal

MDG håper på mer makt i Oslo

Miljøpartiet De Grønne kan bli det tredje største partiet i Oslo etter høstens valg, men mange spør seg om partiet er opptatt av noe annet enn miljø og klima.

Miljøpartiet de grønne på sykkelopptog

SYKKELOPPROP: Ordførerkandidat Shoaib Sultan, førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg, andrekandidat Harald Nissen og stortingsrepresentant Rasmus Hansson. De leder an i sykkelopptoget gjennom Oslo sentrum i forbindelse med valgkampåpningen.

Foto: Olav Juven / NRK

Valglogo

Partiets listetopp i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, kan bli sjef for den tredje største partigruppa i Oslo bystyre hvis de beste meningsmålingene slår til. Fredag formiddag gikk startskuddet for partiets valgkamp, og etter en appell på rådhusplassen ledet Nguyen Berg typisk nok an i et sykkelopptog gjennom sentrumsgatene.

Lan Marie Berg

SPENNENDE: Miljøpartiet de Grønnes listetopp, Lan Marie Nguyen Berg, synes det blir et spennende valg til høsten.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Dette er det første valget hvor vi har en reell mulighet til å få innflytelse i Oslo-politikken, og det er så innmari spennende, sier Nguyen Berg, som forsikrer at partiet også er opptatt av andre ting enn klima og miljø.

Spørsmålet mange stiller seg er nemlig om Miljøpartiet De Grønne er et énsaksparti hvor fokuset kun er på miljøpolitikk.

– Vi er opptatt av å føre en politikk som tar vare på livsgrunnlaget vårt, og klima- og miljøpolitikken grener seg ut til alle sektorer av samfunnet, sier Nguyen Berg.

Hvilke andre saker er dere opptatt av?

– Vi vil legge til rette for at kunstnerne kan få gode kår og at vi kan få et levende kulturliv som blomstrer opp overalt i byen vår. I tillegg er vi opptatt av at bydelene skal ha en god økonomi og mer frihet, sier Nguyen Berg.

Vil være blokkuavhengige

Miljøpartiet de grønnes sykkelopprop i Oslo

SYKKELOPPTOG: Partiet holdt et sykkelopptog under valgkampstarten fredag formiddag.

Foto: Christine Skarstein Olsen / NRK

På grunn av hovedfokuset på miljøpolitikk mener partiet at det er viktig å ikke tilhøre verken den venstre eller høyre siden av politikken.

– Vi mener at blokkpolitikken slik den har vært til nå er utdatert, fordi den viktigste saken nå er klima- og miljøsaken, og der er Arbeiderpartiet og Høyre omtrent like dårlige, sier Nguyen Berg.

Men dere blir jo nødt til å velge mellom et Høyre-dominert eller et Arbeiderparti-dominert byråd. Hva velger dere?

– Det kommer helt an på hvem av dem som vil gi oss mest gjennomslag for grønn politikk, og det får vi se på etter valget.

Vil det si at dere for eksempel kan gå inn for privatisering av eldreomsorgen dersom et borgerlig flertall gir dere mest gjennomslag for grønn politikk?

– Hvis vi får igjennom veldig mye på klima og miljø, så er det viktigere.

Positive til eiendomsskatt

En sak som kan anses som et klassisk skille mellom høyre- og venstresiden i Oslo er eiendomsskatten. Miljøpartiet de Grønne er klare på at dersom de skal klare å gjennomføre det grønne skiftet i Oslo, så er det helt nødvendig med eiendomsskatt.

– Derfor ønsker vi å ha eiendomsskatt med et bunnfradrag på tre millioner. Men hvis Høyre for eksempel, som er mot eiendomsskatt, finner en annen løsning på å gjennomføre det grønne skiftet, så er vi helt med på det, sier Nguyen Berg.

Vil dere inn i byråd?

– Det kommer helt an på hvor mye vi får igjennom i forhandlingene, avslutter Nguyen Berg.