Mattilsynet har lagt om strategien

Dobbelt så mange restauranter og butikker fikk pålegg fra Mattilsynet i Oslo om å bedre de hygieniske forholdene i fjor enn året før.

Illustrasjonsfoto: Mattilsynet.

Illlustrasjonsfoto

Foto: Mattilsynet / NRK

Det til tross for for at 200 færre bedrifter ble kontrollert.

Mattilsynet har lagt om strategien for kontroller og det merkes nå i statistikken. Fokus er nå på riskobedrifter, som er steder med ferskmat, høyt tempo og stadige eierskifter.

Kebabkjøtt

Kebabkjøtt, tidligere beslag

Foto: Mattilsynet

- Det er ingen ide å gå i bedrifter der man på forhånd vet at risikoen er liten. For eksempel i kiosker, der det kun selges pølser i lomper, der er jo risikoen begrenset, sier Christoffer M. Nielsen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Lagt om strategi

Mattilsynet har lagt om sin strategi for kontroller og det merkes nå i statistikken. I 2007 ble 200 færre bedrifter kontrollert, sammenlignet med året før. Likevel ble flere tatt, fordi tilsynet nå konsentrerer seg om det de kaller riskobedrifter. Det er steder med ferskmat, høyt tempo og som ofte skifter eiere.

- Utenfra ser det ut som vi er blitt strengere. Det er fordi bedriftene vi nå besøker er de med en spesiell risiko. Der vil du oppdage mange avvik, og avvikene følges opp i form av påpekning og eller varsel om vedtak, sier Nielsen.

Det ble i fjor gitt nesten ett tusen pålegg og varsler til virksomheter, som har brutt reglene for håndtering av mat. Mens det i 2006 var bare 520 bedrifter, som fikk samme type krav fra Mattilsynet.

Mattilsynet logo
Foto: Ole-Christian Olsen / NRK