NRK Meny
Normal

Måtte tømme delikatessebutikk etter strømbrudd

Matvarebutikken Jacobs på Holtet er stengt på andre dagen på grunn av det store strømbruddet som oppsto i Oslo i går formiddag da 3.500 husstander mistet strømmen.

Strømstans skaper utfordringer for Jacobs på Holte

Torsdag formiddag mangler fortsatt 457 husstander og næringslokaler strøm, og Hafslund arbeider på spreng for å reparere kabler og sette opp nødaggregater.

– Da strømmen gikk klokka 10 i går begynte vi å dekke til diskene med en gang for å spare på kulden. Vi fikk sendt noen varer tilbake til grossisten vår og noen til andre butikker i kjeden. Nye leveranser av melk og pålegg fikk vi stanset, sier Haakon Skjegstad i matevarebutikken.

Kastet mye mat

Hele fem lastebiler med mat gikk ut fra matbutikken, og alle ansatte var med på sjauen, fra de som pleier sitte i kassa, til faglærte kokker og ungdom som pleier være ekstrahjelp. De prioriterte å først sende av gårde de varene som nærmet seg temperaturgrensen, og de prioriterte også utfra varens verdi.

Det var ikke all maten som kunne reddes. Endel kjøtt, noe ost, youghurt, brød og bakervarer, ferdigmat og juice måtte kastes.

– Det skjærer litt. Det er jo mat vi kaster, det er ikke noe godt syn.

– Kunne dere ikke gitt bort maten?

– Vi skal være litt forsiktige med det. Selv om noe av maten sikkert kunne vært spist, så må vi følge temperaturreglene. Det er en grunn til at vi har dem.

Torsdag formiddag går de ansatte rundt i butikken med hodelykter og mobiltelefonlys og vasker i ferskvarediskene.

– Ikke på 30 år!

Morten Schau, Hafslund

Morten Schau, Hafslund utenfor Jacobs.

Foto: Elin Martinsen / NRK
Morten Schau ved aggregatet

Morten Schau ved det mobile aggregatet som leverer høyspentstrøm til en transformatorstasjon, som igjen skal levere strøm til butikken Jacobs.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Problemene oppsto onsdag formiddag da noen gravde over flere høyspentkabler på Bekkelagskaia. Dette førte til brann i transformatorstasjonen inne i fjellet der avløps-renseanlegget er.

På grunn av uhellet på Bekkelagskaia kortsluttet mange strømkabler under bakken i områdene Bekkelaget, Ekeberg, Gamlebyen og Nordstrand. Så mange at informasjonssjefen i Hafslund, Morten Schau, ikke har sett på maken.

– Jeg tror ikke jeg har opplevd så mange følgefeil i mine 30 år i Hafslund.

Morten Schau sier at han ikke har oversikt over hvor mange asfaltstykker som må brekkes opp, hull som må graves, feil identifiseres og deretter repareres. For hver gang de får reparert ett kabelbrudd oppdager de at det også er et annet like i nærheten.

– Takk og lov for at det ikke er vinter nå. Da måtte vi kanskje tint bakken i ett og et halv døgn før vi kunne begynne å grave. Og kundene ville slitt mere også, sier Morten Schau.

Også Bekkelaget skole er blant dem som er uten strøm, og fordi det ikke fungerer å sette opp strømaggregat der, har alle elevene fri. Ellers prioriterer Hafslund næringsinteresser og helse foran husstander. De har 7-8 slike aggregater ute i byen nå.

Taper penger

I går anslår Haakon Skjegstad at Jacobs tapte 400.000 i omsetning, og han tror de vil tape en halv million kroner i dag. I tillegg kommer lønnskostnader og kostnadene ved alle matvarene som ble kastet.

– Jeg håper vi får tilbake alt på forsikringen. Nå er det folk nede på hovedkontoret vårt, der de har strøm, som jobber med det.

Haakon Skjegstad sier at butikken kan åpne i løpet av ti minutter når de får strømmen tilbake.

– Så får folk kjøpe det vi har av tørrmat. De får nøye seg med det, men vi vil straks begynne å hente inn fersk- kjøle- og frysevarer igjen. Det kommer til å ta en del timer å fylle opp hele butikken.

Haakon Skjegstad, Jacobs på Holtet

Haakon Skjegstad med to av de ansatte bak fiskedisken, men uten fersk fisk å selge.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Matvarer som skal kastes

Disse matvarene skal kastes, de ansatte har bare ikke rukket å gjøre det ennå.

Foto: Elin Martinsen / NRK