Hopp til innhold

Marius måtte tilføres 30 liter med blod etter knivdramaet

OSLO TINGRETT (NRK.no): Bistandsadvokaten berømmer legepersonell for at Marius Løken overlevde etter at ha blitt knivstukket av den tiltalte kameraten.

Halloween-saken

OVERLEVDE: Marius Løken overlevede å bli knivstukket flere ganger natt til 30. oktober 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den andre dagen av rettssaken der en 23-åring fra Geilo er tiltalt for drap på kameraten Andreas Nilstad (22) og drapsforsøk på Marius Løken (24) fortsetter i Oslo tingrett mandag.

Interessen rundt rettssaken er stor, og rettssal 250 i Oslo tinghus er også på dag to fylt opp av venner, pårørende og journalister. Store deler av tirsdagen er satt av til å høre vitneforklaringer fra noen av politimennene som var først på åstedet natt til 30. oktober 2011.

Like etter klokken 09.00 ankommer tingrettsdommer Peter A. Blom og meddommerne Gro Engen og Vegard Østhagen, og retten settes. Den tiltalte 23-åringen er allerede på plass, iført en grå genser og olabukser. 23-åringen sitter stort sett med hodet hvilende i hendene, og ser ned i bordplaten.

Deler av den andre rettsdagen i Oslo tingrett går med til forklaringer fra politi og rettsmedisiner. Are Stray Pedersen, rettsmedisiner ved Folkehelseinstituttet redegjorde for skadene på den avdøde Andreas Nilstad, og Marius Løken, som overlevde.

Pedersen fortalte at Nilstad hadde 18 kuttskader i kroppen. Han døde av forblødning etter skadene, trolig etter kort tid.

Også Marius Løken, som overlevde, hadde et titalls kuttskader, flere av dem svært alvorlige. Pedersen forteller at Løke måtte tilføres rundt 25 enheter med blod, eller rundt 30 liter, etter å ha blitt fraktet til Oslo universitetssykehus via legevakt.

– Kort vei til landets beste sykeshus ble avgjørende for at Løken overlevde, sa Pedersen i sin redegjørelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

"Gud" på veggen

BLOD: Portrommet inn til bygården i Pilestredet i Oslo var svært blodig da politiet kom til stedet. Tirsdag ble det bekreftet at blodet tilhørte den tiltalte 23-åringen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Berømmer legene

Pedersen la også vekt på at det var viktig at taxisjåføren som stod utenfor Pilestredet var rask med å kjøre Løken til legevakt. Dette skjedde bare få minutter etter at politiet ble varslet om knivstikkingen.

Løken satt selv og hørte på Pedersens redegjørelse med interesse. Bistandsadvokat Karen Forbrigd sier dagene i retten har vært følelsesladde for Løken. Samtidig berømmer hun snarrådigheten som førte til at han overlevde.

– Det er takket være de svært dyktige legene ved Ullevål sykehus, og den snarrådige taxisjåføren at det gikk så bra som det gjorde, sier Forbrigd til NRK.

Sa han hadde gjort det selv

Det første vitnet er Inge Utstumo, nå pensjonert politibetjent i Oslo politidistrikt. Utstumo var trolig den første politibetjenten som kom til bygården i Pilestredet, etter å ha blitt kalt opp fra Hegdehaugsveien. Han forteller at inngangspartiet til bygården var tilgriset av blod, «med mye blod på veggene, på vinduet mot gaten, og på gulvet».

Utstumo forteller at han så den tiltalte 23-åringen ligge på ryggen i bakgården i bygården. Han var kun iført boksershorts, og hadde skader i halsregionen og på armene.

– Vi spurte om han hadde gjort dette selv, og det svarte han bekreftende på.

– Jeg vil dø

Utstumo forteller at den tiltalte reiste seg opp da han skulle få behandling av ambulansepersonell.

– Så sa han: «Jeg vil dø. Det er for mange av oss. Jeg vil dø», forteller den pensjonerte politibetjenten, som mener dette virket som «et slags budskap».

Den tiltalte skal også ha sagt til politibetjenten at han hadde knivstukket to personer, og navnga disse. Selv motsatte han seg behandling for de stygge knivskadene.

– Han reiste seg opp, og ville ikke ha behandling. Vi prøvde å holde ham fast, men han var tilgriset av blod, så det var vansjelig.

Utstumo forteller at det også ble foreslått å sette håndjern på den tiltalte, noe politibetjenten ikke ønsket. I stedet ble han festet til en båre, og fraktet til sykehus.

Tiltaltes eget blod

I bakgården der den tiltalte ble funnet, ble det også funnet en kokkekniv i en blomsterpotte. Politibetjent Dag Arne Hole, kriminaltekniker i Oslo-politiet, forteller at kniven var 31,5 centimeter, og av merket Global. Spissen på kniven manglet.

Spissen ble senere funnet i kroppen til avdøde Andreas Nilstad.

Hole gikk tirsdag gjennom alle bildene som ble tatt i forbindelse med den kriminaltekniske undersøkelsen av drapet. På flere av bildene, som er tatt inne leiligheten, i oppgangen og i bakgården, er det store blodforekomster.

Et av bildene viser også den avdøde, Andreas Nilstad, liggende død på gulvet. Nilstad ligger på ryggen, iført et Zorro-kostyme. På gulvet er det store mengder blod. Zorro-masken ble funnet ved siden av sengen til Marius Løken, der Nilstad skal ha sovet da han ble angrepet.

Hole gikk også gjennom bildene som viser blodet i portrommet til bygården. Det var her det var skrevet «Gud» med blod på veggen etter drapet, i tillegg til det som kan ligne med et kors tegnet opp-ned på utgangsdøren.

Kriminalteknikeren forteller at blodet tilhører den tiltalte 23-åringen. Det har tidligere blitt spekulert i mediene hvem blodet tilhørte, tirsdag kunne Hole altså bekrefte at 23-åringen hadde brukt sitt eget blod til å skrive den religiøse beskjeden i portrommet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nilstads foreldre, Sørenmo og Løken i retten

FØLELSESLADET: Andreas Nilstads foreldre, kjæresten Line Sørenmo og kameraten Marius Løken tilstede i retten mandag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Følelsesladet første dag

Den første rettsdagen i det som i norske medier har blitt gitt kallenavnet «halloween-drapet» var preget av sterke følelser i Oslo tingrett. Marius Løken, som overlevde 15 knivstikk fra den tiltalte, forklarte at det ikke hadde vært halloween-fest eller utagerende festing i forkant av drapet. Ifølge Løken var Nilstad den eneste som var iført kostyme, et Zorro-kostyme, som han brukte da vennegjengen gikk på byen.

Løken sa også at han ikke hatet den tiltalte 23-åringen, som ble igjen i leiligheten da resten av vennegjengen forlot den etter et vorspiel. 23-åringen forklarte selv at han røyket en joint med en annen romkamerat da de andre vennene var på byen.

Han sa også at han var overbevist om at det var seg selv han drepte, da han angrep de to vennene. Han sa også unnskyld for det han hadde gjort til de pårørende og etterlatte.

Uenige sakkyndige

Spørsmålet om den tiltalte var psykotisk da drapet skjedde, og om denne psykosen i så fall var selvpåført står sentralt i den pågående rettssaken.

Retten oppnevnte først psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer som sakkyndige. De konkluderte med at tiltalte var tilregnelig.

Men da Den rettsmedisinske stilte spørsmål rundt konklusjonen snudde de og endret konklusjon til at tiltalte er utilregnelig. Da ble det oppnevnt to nye sakkyndige, uten at dette oppklarte situasjonen. Disse to ble nemlig ikke enige seg i mellom.

Psykiater Fred Heggen mente 23-åringen var utilregnelig, mens psykologspesialist Gjermund Nysveen mener psykosen var rusutløst og at han derfor er tilregnelig.

Hatt angst tidligere

I retten mandag kom det fram at den tiltalte også tidligere har hatt to episoder der han følte sterk angst. Ifølge sin egen forklaring skal han røyket hasj i forbindelse med en av disse episodene.

Forsvarer Harald Stabell sier at hans klient erkjenner det påtalemyndigheten mener er de faktisk forhold. Hans klient mener imidlertid at han var psykotisk og strafferettslig utilregnelig da drapet skjedde.

Påtalemyndigheten mener den tiltalte var tilregnelig da drapet skjedde, men har lagt ned subsidiær påstand om at tiltalte overføres til tvungent psykisk helsevern.