Hopp til innhold

Skoleelever spiser fortsatt matpakke

De aller fleste elever i grunnskolen har med mat hjemmefra. De spiser opp maten. De drikker melk, vann eller juice til.

Leverpostei.

På 17% av brødskivene var det leverpostei. Flere hadde kjøttpålegg eller hvit ost. Færre hadde søtpålegg.

Foto: Alf Borjesson, Opplysningskontoret for meieriprodukter

De fleste har også spist frokost før de går på skolen og de syns skolematen smakte skikkelig godt.

Det er altså slett ikke slik man kan forestille seg det, at elever flest kaster matpakka i bosskorga og kjøper bolle med glasur og kokos på.

77% av norske skoleelever spiser opp all maten

Av de som ikke spiser den opp skulle de fleste spise den senere, eller de var blitt mette. Men 8% av de som ikke spiste maten sin likte den ikke, 16% hadde ikke tid til å spise ferdig.

Elevene på alle klassetrinn i Norge har registrert skolematvanene sine selv.

Her kan du se på skolemat-tallene selv

Det er Forskningsrådet som står bak undersøkelsen. Professor Lene Frost Andersen ved Universitetet i Oslo har analysert dataene, hun forsker på unge og kosthold.

Dette drikker norske elever på skolen

81% drakk vann, melk eller juice. Resten drakk saft (9%) brus (3%) te (2%) kaffe (1%) eller noe annet (4%). 11% drakk ingenting.

Femteklassinger om å smøre matpakke

Hanna Johnsrud, Saman Khadirrash og Hedda Unhannner i 5A på Bjølsen skole.

Foto: Nyhetsspiller

Mange spiser også frukt og grønnsaker

29% av elevene spiste frukt på skolen, 12% hadde med grønnsaker. Eple (51%) og banan (23%) er de mest populære fruktene å ha med, mens gulrot (49%) er den grønnsaken som oftest er med i skolesekken.

Matboks

Foto: Felicea/Flickr

Foto: Felicea / flickr.com