NRK Meny
Normal

Hektisk jakt etter gasskilde

Eksperter jakter etter kilden til gassen som forgiftet fire vektere på Mathallen i Oslo. Den kan stamme fra kloakken.

Brannvesenet vet fortsatt ikke hva slags gass som forgiftet fire personer i Mathallen i Oslo i helgen.
I dag har folk fra brannvesenet og Forsvaret jobbet med å finne ut hvor gassen kommer fra - og hva den inneholder.

Hektisk jakt etter gasskilde

Jan Erik Andersen

Jan Erik Andersen.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Brannvesenet undersøker fortsatt Mathallen sammen med eksperter fra forsvaret. Det er uvisst hvilken gass det er snakk om og hvor den kommer fra. Fire vektere ble sendt til sykehus til observasjon etter at de fikk i seg giftig gass natt til søndag.

– I forhold til våre måleinstrumenter går det under giftige gasser. Men vi ser nå at det også kan være stoffer med etsende effekt, sier Jan Erik Andersen, brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat.

Venter på nytt utstyr

Mandag ettermiddag jobbet brannvesenet med å få tak i annet måleutstyr som kan hjelpe dem nærmere et svar.

En av teoriene er at giften kommer fra stoff som er lagt ut i forbindelse med skadedyrsbekjempelse. En annen at et stoff reagerer med noe annet i kloakkrørsystemet. Det ble også oppdaget gass i mindre omfang for en uke siden.

– Dette eskalerer for vår del, vi må ta flere sikkerhetshensyn for mannskapene som nå begynner å bli forurenset i klærne, sier Jan Erik Andersen i brannvesenet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mathallen

– Hvis vi ikke kan ta i mot gjestene i morgen, da taper vi masse penger, sier kjøkkensjef Anja Brinjik. Hun venter på å få komme inn i hallen for å hente mat.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Det har vært noen frustrerende timer foran Mathallen i Oslo for Anja Brinjik. Kjøkkensjefen frykter at hun ikke rekker å levere mat til selskapet på tusen personer som kommer til kjellerlokalet i hallen tirsdag klokka 12.

– Vi venter for å høre om vi kan slippe inn for å ta matvarene ut og kjøre dem til et annet kjøkken for å lage mat til i morgen. Vi prøver å tenke positivt, men det er vanskelig hvis vi ikke får slippe inn i dag. Da vet vi ikke hva vi skal gjøre, sier Brinjik.

Mat skal kastes

Det er allerede bestemt at all mat som har ligget ute i hallen skal kastes, men markedssjef i Mathallen, Frode Rønne Malmo, frykter også at de må kvitte seg med både fryse og kjølevarer.

– Maten som har ligget ute et døgn blir kastet uansett. Når det gjelder det som ligger i fryser og kjøleskap må vi bare følge de rådene vi får fra mattilsynet og brannvesen, må det kastes så må det kastes.