Hopp til innhold

Massasjesalonger stenges av Arbeidstilsynet

De ansatte har lange arbeidsdager, men ingen kontrakter eller overtidsbetaling. Etter å ha avdekket flere brudd på arbeidsmiljøloven har politiet og Arbeidstilsynet nå begynt å stenge hovedstadens massasjesteder.

Politiet stenger massasjested

STENGT: De ansatte på massasjestedet måtte pakke tingene sine umiddelbart og gå fra stedet, da politiet og Arbeidstilsynet stengte lokalene. Stedene skulle allerede vært lukket, og blir nå også politianmeldt for ikke å ha fulgt stengningsvedtaket.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Tre menn i svarte vester med «politi» skrevet tvers over brystet, åpner den brune døra i murgården sentralt i Oslo. På fortauet utenfor står en lykt med et kubbelys i, og to skilt forteller at thaimassasjen holder åpent hver dag fra klokken 10 til 22.

Ikke lenge etterpå kommer to kvinner ut av lokalet, med vesker og en trillekoffert. Den ene politimannen rydder inn skiltene og lykta, og låser døra fra utsiden.

Massasjestedet er stengt, og åpner ikke igjen før Arbeidstilsynets krav om skikkelige arbeidsforhold er oppfylt.

NRK har ikke lykkes med å komme i kontakt med eieren.

Stengningen er ett av resultatene etter politiet og Arbeidstilsynets storaksjon mot hovedstadens massasjesteder.

– Ikke så bra arbeidsmiljø

Pål H. Lund

– Vi stiller samme krav til massasjeinstitutter som til alle andre arbeidsplasser, sier Pål H. Lund i Arbeidstilsynet.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Det er etablert ganske mange massasjeinstitutter i Oslo de siste årene, 160 som vi vet om, og vi ønsker å sjekke dem nærmere. Det er mange utenlandske som jobber der og vi vet av erfaring at utenlandske ofte blir utsatt for et ikke så bra arbeidsmiljø, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Pål H. Lund.

Tidligere har aksjonen ført til at tjue personer er utvist fra landet på grunn av ulovlig opphold. Videre mener de å ha avdekket svart arbeid, sexkjøp og proformaekteskap.

– Når vi har et intenst fokus på disse stedene så vil vi etter hvert se at det faktisk hjelper å blir bedre, sier Audun Kristiansen som er seksjonssjef i Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

– Elementære rettigheter

Litt senere på ettermiddagen skjer akkurat det samme på et annet massasjested, som ligger ved en av byens mest trafikkerte veier. Her ønsker ikke eieren å bli intervjuet av NRK.

Politiet går inn, etter en liten stund kommer to mannlige kunder ut. Deretter to kvinnelige massører med vesker og koffert, før politiet bærer inn skiltet fra fortauet.

– Når åpner det igjen, spør den ene kvinnen politimennene.

– Det åpner ikke, det er stengt. Snakk med sjefen din, er svaret.

Politiet stenger massasjested

Skiltet som reklamerer med både tradisjonell thaimassasje og soneterapi blir fjernet av politiet.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Arbeidstilsynet mener de har funnet flere brudd på arbeidsmiljøloven på de to stedene.

  • 72 timers arbeidsuke
  • Ingen overtidsbetaling
  • Ingen godkjent arbeidsavtale
  • Ingen avtale om bedriftshelsetjeneste
  • Manglende spiserom og garderobe

Overreagerer ikke

Ett av de stengte stedene har fulgt opp nesten alle påleggene etter tilsynsbesøket i februar, men har ennå ikke bedriftshelsetjeneste eller avtale om overtid på plass.

Arbeidstilsynet er likevel ikke fornøyd.

– De har ikke oppfylt alle kravene, og vi har ikke fått tilbakemelding på at de har til hensikt å gjøre det.

– Overreagerer dere litt, fordi det er denne bransjen?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi har ganske likt reaksjonsmønster overfor alle virksomheter. Det som er spesielt her, er at man unnlater å komme i dialog med oss. Da må vi stenge, sier Pål H. Lund i Arbeidstilsynet.