Fakta
LYD OG VIDEO

Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- Lang lunsj 6. juni 2003 På spørsmål om det gjelder å være flink eller å ha flaks svarer Erik Sture Larre kontant: – Ja!
- Alle lunsjgjestene
- Lunsjgjester S
- Lunsjgjester L
Mangeslungent liv
Larre har blitt 89 år gammel, men har ikke endret livstil av den grunn. Han legger seg sent, sover lite, spiser uregelmessig, jogger ikke, tar ikke tran og spiser ikke hvitløk.
- Det er så vondt å kysse jenter som spiser hvitløk eller røyker at det umulig kan være sunt, sier Larre.
Han bruker hverken briller stokk eller høreapparat, men han går mye i skauen. Larre er ingen golfspiller, det synes han er søl av tid og en lite verdig avslutning på livet.
Møtedirigent
Advokat Larre er en velhavende mann og formuen har han først og fremst bygd opp innen eiendom.
Gjennom et investeringsselskap som eies av hans to sønner, har Larre senior investert nærmere 124 millioner kroner i norske sparebanker, hvorav ca. 90 millioner i Gjensidige NOR.
For et par uker siden loset han fusjonen mellom Gjensidige NOR og DnB i land.
Fusjonsmøtet var ikke Larres første som møtedirigent. Han er en erfaren mann på området, og er kjent for å hverken benytte seg av klubbe eller taletidsbegrensning.
På Gjensidige NORs generalforsamling kom resultatet uten banking, herjing, skrik eller skrål. Men så er også Larre vant med tøffe tak etter han har vært president i Ishockeyforbundet i mange år.
Selv spilte han hockey på Furuset i barndommen. Da surret de aviser rundt leggbeina. Og blåste kun for mål og dødsfall.
Enecelle
I 1933 tok han artium og begynte å studere samme år. Samtidig var han journalist i Tidens Tegn. Der fikk han ti øre linjen.
I 1936 begynte han som vitenskapsassistent for Ewald Bosse på Institutt for samfunnsforskning. Der holdt han på med en doktorgrad som handlet om funksjonærenes stilling i samfunnet. Men krigen kom og derfor ble det ikke noen doktorgrad.
I steden deltok han i Milorg og var en av Oslos to avsnittssjefer der. Han ble arrestert i 1943 av SS Polizeigericht Nordog og satt fanget på på enecelle til krigen var slutt. Han hadde aldri besøk, fikk aldri brev, fikk aldri noe å lese på og ble aldri luftet.
Når krigen var over måtte han ha en embetseksamen og det fantes ikke i sosiologi. Han hadde tatt juridikum som ledd i sosiologien, men hadde ikke tenkt å bli jurist.
Et tilfeldig møte med Einar Gerhardsen på Løvebakken ble avgjørende da han fikk tilbud om å overta et advokatfirma. På kort tid hadde han det største enkeltmannsfirma i Oslo med 11 ansatte.
Børspekulant
På slutten av 1980-tallet debuterte han som børsspekulant, og nå har han store summer i omløp.
– Jeg har mitt eget fond, sier Larre. Fondet han sikter til er et beløp på mellom 100 millioner og 200 millioner kroner fordelt på 30 og 40 posisjoner på Oslo Børs.
Det viktigste i hans liv har vært friluftslivet og idretten. Det har vært noe å leve for, sier han. Så har Larre også vært ærespresident i Norges Ishockeyforbund, ordfører i Friluftsrådets Landsforbund og opphavsmannen til Markagrensa i Oslo.
Han kjemper fortsatt for å få vedtatt en nasjonal markalov og gir aldri opp tanken om fredning av marka.

I Krusesgate 9 ligger den ene sveitsevillaen Sture Larre vil ha som kulturhus. Foto NRK
Volapük
De verneverdige villaene var i årevis tilholdssted for kulturinstitusjonen Volapük, men for to år siden ble de kastet ut. Selvaag som eier dem har hele tiden lovet å pusse dem opp, men lite er blitt gjort.
I slutten av mai ble imidlertid bygningene omregulert av kommunen; de skal bevares og brukes til bolig og kultur.
For å få til dette ser Larre for seg seg et speliselag bestående av seg selv, kommunen og staten.