– Overgrepene har pågått i over to år

Mandag starter rettssaken mot en mann i 50-årene fra Romerike som er tiltalt for å ha forgrepet seg på en nå 12 år gammel gutt.

Nedre Romerike Tingrett

NEKTER STRAFFSKYLD: Aktor mener overgrepene har pågått i over to år, men mannen nekter straffskyld.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Tina Bjarkø Helleland

ALVORLIG: Aktor Tina Bjarkø Helleland mener saken er alvorlig, og sier at mannen risikerer inntil seks år i fengsel.

Foto: NRK
Gunhild Lærum

FORSVARER: Det er Gunhild Lærum som forsvarer mannen som er tiltalt for overgrep mot en liten gutt.

Foto: Ingvild Sund / NRK

Saken ble anmeldt sommeren 2012. Ifølge aktor Tina Bjarkø Helleland skal overgrepene ha skjedd i en periode på over to år. Det vil si at gutten skal ha blitt utsatt for gjentatt overgrep fra han var åtte til ti år gammel.

– Saken er alvorlig og vi mener at handlingene er begått under særdeles skjerpende omstendigheter, både fordi handlingene har pågått i over to år og fordi handlingene er misbruk av tillit- og omsorgsforhold, sier aktor Helleland.

Helleland opplyser at mannen risikerer inntil seks år i fengsel.

– Stor påkjenning for gutten og hans familie

Kontakten mellom tiltalte og fornærmede skal ha oppstått gjennom familierelasjoner. En del av etterforskningen har vært å forsøke å avdekke om flere barn kan ha vært utsatt for overgrep, men tiltalen gjelder kun denne ene gutten.

Runa Elin Kosberg er bistandsadvokat for gutten og hans familie. Hun vil ikke gå nærmere inn på hvor overgrepene skal ha skjedd, men forteller at de er svært spent på gjennomføringen av straffesaken.

– Det er en stor påkjenning for barn å være fornærmede i slike saker. Det har vært en sak der politiet har brukt veldig lang tid på etterforskningen. Det har vært en stor påkjenning for gutten og hans foreldre, sier bistandsadvokat Runa Elin Kosberg.

Nekter straffskyld

Kort tid etter anmeldelsen ble det gjennomført dommeravhør av den nå 12 år gamle gutten, samt flere vitner for å belyse saken. På bakgrunn av etterforskningen er nå mannen i 50-årene fra Romerike tiltalt. Men mannen nekter straffskyld, ifølge forsvarer Gunhild Lærum.

– Han stiller seg uforstående til at han har kommet i denne posisjonen.

–Hvorfor tror han at disse beskyldningene kommer?

– Det er vanskelig å si, men han vil føre sin egen familie og sine egne tidligere kollegaer som vitner, for å bevise at han ikke er slik han blir fremstilt.