Mann pågrepet for voldtekt av barn for 16 år siden

En mann i 40-årene er pågrepet for voldtekt av to mindreårige jenter på Romsås i Oslo. Overgrepene skjedde i juni 2000. Nye DNA-spor førte til pågripelsen i saken.

Pressekonferanse om overgrep på Romsås i 2000

PÅGREPET: Politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksuallovbrudd, og politiadvokat Lene Hammersland orienterer pressen mandag ettermiddag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Politiet har i dag klokken 09.47 pågrepet en mann, siktet etter den gamle straffeloven paragraf 195, for utuktig omgang med barn under 14. Jentene ble tatt med inn i skogen ved Tiurleiken skole, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksuallovbrudd.

Jentene var da seks og syv år gamle. Den siktede var 25.

Paragrafen mannen er siktet etter, tilsvarer paragraf 299 i dagens straffelov, som rammer voldtekt av barn under 14 år.

– Det kom inn over 100 tips i saken og video fra området ble sikret. En person ble også siktet i saken, men ble raskt sjekket ut, sier Lid.

Den 30. juni 2000 meldte politiet at de hadde sikret DNA fra en mistenkt, men den lå ikke i politiets register fra før av. Etterforskningen ble så henlagt den 23. november samme år, under beskrivelsen "ukjent gjerningsmann".

I dag, nesten 16 år etter at overgrepene fant sted, ble en 41 år gammel norsk mann bosatt på Romerike pågrepet.

– Mannen møtte på politistasjonen etter at han vi tok kontakt med han.

Stiller seg uforstående

Like før klokken 19 fikk NRK en tekstmelding fra forsvarer Frode Sulland, som kunne fortelle at hans klient fortsatt sitter i avhør. Han ønsket ikke å kommentere saken videre.

Politiet gjennomførte innledende avhør med mannen mandag ettermiddag, skriver NTB.

– Det er ingen endringer når det gjelder hvordan han forholder seg til siktelsen, sier Kari-Janne Lid, leder ved avsnittet for seksuallovbrudd i Oslo, til NTB. Mannen stilte seg uforstående til siktelsen, sa politiadvokat Lene Hammersland under pressekonferansen tidligere i dag.

Avslørt av DNA-prøver

Politiet vil nå fortløpende vurdere hvorvidt det er grunnlag for å utvide siktelsen, og det vil bli foretatt en ny gjennomgang av saken.

Lekeplass i skogen ved Tiurleiken skole

LEKEPLASS: Jentene var seks og sju år da overgrepene skal ha funnet sted om ettermiddagen 20. juni i et skogholt ved Tiurleiken barnehage på Romsås i Oslo. Jentene skal ha lekt på denne lekeplassen på Romsås.

Foto: Øivind Enggrav / NRK

Den siktete 41-åringen ble domfelt for en spritsmuglersak i Sverige. Der ble det også besluttet at det skulle tas en DNA-prøve av mannen.

– Torsdag i forrige uke fikk politiet i Oslo beskjed om at mannens DNA-prøve kunne knytte den siktede til saken fra 2000, forteller Lid.

Siktede er bøtelagt og ilagt betinget dom i mindre alvorlige saker tidligere.

Han ble i 2006 anmeldt for en seksuell handling mot barn, men denne saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling. Politiet vil nå vurdere om de har grunnlag for å gjenoppta saken.

– DNA-profilen vil rutinemessig bli sendt ut internasjonalt. Det er vanlig i overgrepssaker å prøve å avdekke om siktede kan ha begått overgrep mot andre.

– Ikke foreldet

Selv om saken er over 16 år gammelt er den ikke foreldet, mener politiet.

I 2014 kom det en lovendring som medfører at denne typen straffbare forhold aldri foreldes. Fra 1. juli 2014 ble foreldelsesfristen for drap, voldtekt og seksuelle overgrep mot barn fjernet.

– Etter politiets vurdering var ikke forholdene i denne saken foreldet da, sier Hammersland.

Tiurleiken skole

SKOLEN: Dette er et bilde av Tiurleiken skole i 2000.

Foto: Øivind Enggrav / NRK

Politiet vurderer nå fortløpende behov for å varetektsfengsel siktede.

– Dersom vi finner at vilkårene for varetektsfengsling ikke er tilstede, vil siktede overføres til soning av dom. Han vil uansett ikke løslates, sier Hammersland.

Laster kart, vennligst vent...