NRK Meny
Normal

Politiet har pågrepet mann etter trusler mot Stortinget

En mann i 20-åra er pågrepet i forbindelse med trusselen mot Stortinget natt til onsdag.

En mann i 20-åra er pågrepet i forbindelse med trusselen mot Stortinget natt til onsdag. Se politets pressekonferanse.

Stabssjef Johan Fredriksen og visepolitisjef Roger Andresen sier de fant en skuddsikker vest, gasspistol og en stor, sort bag i leiligheten hvor de pågrep mannen. Se politiets pressekonferanse her.

Innsatsleder Arve Røtterud

Innsatsleder Arve Røtterud bekrefter at de har pågrepet den de leter etter.

Foto: NRK

– Vi har pågrepet en norsk mann i 20-åra. Han er foreløpig siktet for trusler, og han skal avhøres, sier visepolitisjef Roger Andresen.

Innsatsleder i politiet, Arve Røtterud, bekrefter overfor NRK at den pågrepne er den samme navngitte person, som de har lett etter.

Fant skuddsikker vest og gasspistol

Mannen erkjenner å ha vært på bussen mellom Hønefoss og Oslo tirsdag kveld.

Ifølge politiet fant de en skuddsikker vest, et gasspistol og en stor, sort bag med klær leiligheten på Lambertseter, der mannen ble pågrepet.

Selve pågripelsen skal ha gått rolig for seg, ifølge NRKs reporter på stedet.

Mannen skal ha vært ruset da han satt på bussen, og nevnte blant annet Stortinget i forbindelse med generelle trusler.

– Alt så langt tyder på at dette er en uspesifisert trussel, gjentar stabssjef Johan Fredriksen.

– Han satt på bussen og snakket over telefonen i ruset tilstand. Stortinget ble nevnt, men det var ikke en konkret trussel. Det er summen av opplysninger og vurderingene av dem som avgjør at vi mener trusselen er uspesifikk, utdyper Fredriksen.

Kjent av politiet fra tidligere

Mannen er ikke hjemmehørende i Oslo, men kommer opprinnelig fra Buskerud. Politiet har kjennskap til ham fra tidligere episoder.

– Han har fremsatt trusler tidligere, og han har operert i liknende modus tidligere, sier Fredriksen.

På en pressekonferanse tidligere onsdag sa politiet at de lette etter navngitte personer i forbindelse med en «uspesifikk» trussel.

Bakgrunnen var at en person skal ha truet med å sprenge Stortinget.

Politiet opplyste på Twitter ved 12-tida at de har kontroll på en person etter trusselsaken.

Ifølge NRKs reporter på stedet gikk politi og helsepersonell inn i en ny leilighet på Lambertseter i Oslo rett før klokka 12 med bombehunder.

Roser publikum

En annen mann ble tidligere løslatt,og sjekket ut av saken etter å ha blitt avhørt av politiet. Onsdag lette politiet på tre ulike adresser på Lambertseter i Oslo.

Under pressekonferansen beklaget politiet at noen uskyldige personer hadde blitt rammet av saken, men understreket at dette var nødvendig.

– Vi har hatt et konkret grunnlag for å gå inn på alle adressene, men legger oss flate overfor de som har fått besøk av politiet med de belastningene det får, sier stabssjefen.

De benyttet også anledningen til å rose publikums årvåkenhet, som gjorde det mulig for politiet å finne den antatte gjerningsmannen.

– Vi mener nå at vi har avklart situasjonen, og vi er i ferd med å ta ned sikkerhetstiltakene rundt Stortinget, men vi beholde en patrulje dersom noen skulle ha spørsmål, sier stabssjefen.