NRK Meny
Normal

Mann dømt til 11 års fengsel for overgrep mot barn

Den 42 år gamle trailersjåføren fra Romerike er i Oslo tingrett dømt til 11 års fengsel for overgrep mot to småjenter på Romsås for 17 år siden og mot en annen jente.

Siktet for voldtekt av to barn 16 år tilbake.

ROMSÅS: De to jentene var seks og sju år gamle da de ble brutalt truet og voldtatt i skogen ved Tiurleiken skole av den voksne mannen i juni 2000.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Dommen falt i Oslo tingrett onsdag ettermiddag. Mannen tok betenkningstid på om han anker dommen.

Statsadvokat Trude Antonsen ba om elleve år og fem måneders fengsel for trailersjåføren. Mannen ble dømt til 11 års fengsel.

– Det har vært krevende å finne sammenlignbar rettspraksis og noen av forholdene er ganske gamle. Vi er veldig tilfreds med at retten langt på vei har fulgt vår vurdering, sier Antonsen til NRK.

42-åringen er også dømt for gjentatte overgrep mot en tredje jente og for besittelse av tusenvis av overgrepsbilder.

Erstatningsbeløpene han er idømt varierer fra 175.000 til 190.000 kroner.

Oslo Tingrett Aktor Trude Antonsen

AKTOR: – Denne saken er spesiell fordi det er forhold langt tilbake i tid. Saken er alvorlig og omfatter til dels grove overgrep mot barn, sier statsadvokat Trude Antonsen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Truet med å drepe jentene

I retten forklarte jentene at de var ute og lekte om kvelden da mannen, som var ute og gikk tur, kom i snakk med dem.

Etter en stund forandret han seg. Han ba dem om å ikke skrike og holdt dem over munnen. Mannen truet med å drepe dem hvis de ikke var stille mens overgrepene foregikk.

Begge jentene forklarte at de har slitt mye som følge av overgrepene i ettertid.

Tiurleiken skole

BARNESKOLE: Tiurleiken skole ligger rett ved siden av skogen der overgrepene skjedde for 17 år siden.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Skal bruke jula til å tenke

– Det er vanskelig å finne hvor straffenivået skal ligge i denne saken. Resultatet er ikke overraskende, sier mannens forsvarer Gunnhild Lærum til NRK.

Hun forteller at hennes klient er lettet fordi dommen nå er avsagt og at han er fornøyd med at det ikke ble noen forvaringsdom.

42-åringen har ikke bestemt seg for om han anker dommen eller ikke.

– Vi skal snakke om veien videre. Jeg skal besøke han på fredag, så får han bruke jula til å tenke over hva som er best. Vi skal bruke tiden godt, sier forsvareren.

Oslo Tingrett. Forsvarsadvokat Gunhild Lærum

FORSVARER: – Denne saken er veldig vanskelig for mange. Jeg har stor respekt for at de to jentene som opplevde denne skremmende opplevelsen for mange år siden kommer til retten. En av dem har vært her hver eneste dag og gjort en veldig god figur, sier Gunnhild Lærum.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Overgrepsbilder av barn

Mannen tilsto overgrepene mot de to jentene som var seks og sju år gamle da de brutalt ble truet og voldtatt av den voksne mannen på Romsås i juni 2000.

42-åringen var også tiltalt for to andre forhold der han skal ha begått overgrep mot en annen mindreårig jente i en periode fra 2004 eller 2005 og til februar 2006.

Dette punktet i tiltalen nekter mannen straffskyld for.

Trailersjåføren vedgikk straffskyld for besittelse av nær 15.000 filer med overgrepsbilder av barn, som ble funnet på en PC og en minnepinne han eide.

Avslørt av DNA

Overfallet av de to små jentene på Romsås skapte stor frykt i lokalmiljøet.

Politiet sikret seg et DNA-spor, men fikk ingen match i registeret og henla saken under beskrivelsen «ukjent gjerningsmann».

Men 42-åringen ble avslørt etter en spritsmuglerdom i Sverige i 2014. Da han ble overført for å sone straffen i Norge ble det rutinemessig tatt DNA-prøve av ham.

Den viste seg å stemme overens med DNA-prøven fra et ofrene på Romsås i 2000 og mannen ble pågrepet.

Pressekonferanse om overgrep på Romsås i 2000

PRESSEKONFERANSE: Politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksuallovbrudd, og politiadvokat Lene Hammersland da de orienterte pressen etter pågripelsen i juli 2016.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix