NRK Meny
Normal

Mangler julegaver til fattige ungdommer

Fattighuset og Frelsesarmeen etterlyser gaver å gi til eldre barn og ungdommer. – Man trenger ikke gi iPad eller dyre vinterjakker, sier Unicef Norge.

Wenche Andersen

IKKE HYGGELIG: – Det er trist ikke å kunne gi ungdom julegaver, sier Wenche Andersen i Fattighuset i Oslo.

Foto: Milana Knezevic / NRK

– I fjor var det veldig mange gaver til små barn, men ikke noe særlig til ungdom. Det ble et stort problem for vi hadde ikke noe å gi dem.

Wenche Andersen, styremedlem i Fattighuset i Oslo står blant årets julegavedonasjoner. Her, i et rom i syvende etasje, kan fattige familier snart hente pakker til å ha under treet på julaften.

Mange har levert inn kosebamser, dukker, spill og andre gaver til de minste. Til ungdom er utvalget mye mindre.

Derfor ber Fattighuset i år om at folk også skal huske på de eldre barna når de donerer julegaver.

– Vi vil prøve å hjelpe så godt vi kan. Men hvis ikke vi får inn ting, har ikke vi midler til å gå ut og kjøpe, sier Andersen.

Sårbar aldersgruppe

Også Frelsesarmeen ønsker flere gaver til denne aldersgruppen.

– Tilbakemeldingen fra innsamlingen i Oslo er at behovet er størst for gavedonasjoner til ungdom, sier Andrew Hannevik, informasjonssjef i Frelsesarmeen.

I følge Unicef Norge blir høytiden som et forstørrelsesglass. Selv om fattigdommen er der hele året, blir utfordringene tydeligere i julen.

– Jeg tror kanskje de eldre barna og ungdommene kjenner ekstra godt på det å være fattig i en jul som dreier seg mye om materialistiske ting, sier Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge.

Gaver Fattighuset

TIL DE SMÅ: Mange donerer julegaver til småbarn. Til eldre barn og ungdom er utvalget mindre.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Ikke iPad og dyre jakker

Sandbu Ryeng skjønner at folk kan synes det er vanskelig å gi gaver til ungdom.

– Jeg forstår at de som donerer gaver fort kan tenke at det ungdom gjerne ønsker seg, som iPad eller en ny vinterjakke, er ting de ikke har råd til å gi.

Hun mener vi bør tenke alternativt.

– Det går an å finne gaver innenfor rimelighetens grenser også til de litt eldre barna. Barn som lever i fattigdom tror jeg vil sette stor pris også på ting som ikke er iPad eller store jakker, sier Ryeng.

Andersen er enig i at gavene ikke trenger å være dyre, og foreslår luer, sokker, undertøy, kosmetikk og hygieneprodukter. Hun oppfordrer også dem som har råd til å donere gavekort eller klær med byttelapper, så ungdom kan velge gaver de liker selv.

– Det er jo en veldig sårbar alder. De er halvt barn, halvt voksne, men de er likevel barn, sier Andersen.