NRK Meny
Normal

Mangler hjelpeverger i asylsaker

Køene hoper seg opp på transittmottakene, fordi UDI mangler mer enn 50 hjelpeverger som kan være med under asylintervjuene i Oslo og Akershus.

Asylmottak

Mangel på hjelpeverger fører til at mindreårige asylsøkere må vente i ukesvis på asylintervju. Illustrasjonsfoto.

Foto: NRK

Hjelpeverger er privatpersoner som skal være med enslige mindreårige asylsøkere under asylintervjuet, og mangelen på verger fører til at mange intervjuer må utsettes i flere uker.

Skaper usikkerhet

- Vi ønsker å gjennomføre et asylintervju med enslige mindreårige innen to uker etter at de har søkt asyl. Nå kan det gå flere uker utover dette. Det skaper selvfølgelig økt usikkerhet for den enkelte mindreårige som har søkt asyl, sier assisterende direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), Frode Forfang.

Lengre ventetid gjør også at de mindreårige blir boende lengre i transittmottak.

- Dette er også et problem fordi det ofte er transittmottak som ikke er beregnet på mindreårige. Vi får ikke sendt dem videre til avdelinger for mindreårige som vi har rundt i landet, sier Forfang.

Nesten alle kan bli verge

Han håper nå at flere vil melde seg som verge.

- Hvilken som helst voksen og normalt oppegående person kan være verge. Alle som føler et engasjement for dette feltet og som ønsker å gjøre en innsats for enslige mindreårige asylsøkere kan melde seg, sier Forfang.

- Hvordan gjør man det?

- Da kan man gå inn på UDIs hjemmesider. Der ligger det mer informasjon om hvordan man går fram dersom man vil melde seg som hjelpeverge, sier han.