NRK Meny
Normal

Stemmer svenskene ved kommunevalget?

Over 12 000 svensker bor i Oslo, men mange av dem kommer ikke til å stemme ved det norske kommunevalget. Årsak: Fordi de ikke vet at de kan.

Stemmeavlukker

Hvis du meldte flytting på ligningskontoret før 30. juni i år kan du stemme ved valget, selv om du er statsborger i et annet land.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Reglene for å få stemmerett for nordiske statsborgere er svært liberal i Norge når det gjelder kommunevalg.

Bare to og en halv måned må man ha bodd i landet for å kunne stemme den 12. september. I tillegg må du huske å bostedsregistrere deg. Men vet svenskene at de kunne fått stemme ved det norske valget?

– Nei, jeg tror ikke jeg kan det, sier svenske Lisa Engkvist.

– Jeg hadde gjerne gjort det dersom jeg kunne, men jeg fikk vite for sent at jeg må ha vært bostedsregistrert, sier Jenny Dellegård.

– Jeg bryr meg ikke, jeg er bare her for å jobbe og tjene penger, sier Lucas Njös.

Hør radiosaken: Stemmer svensker ved kommunevalget?

Enkel oppskrift

Og de er ikke alene. Mange svensker kommer ikke til å stemme ved det norske kommunevalget, blant annet fordi de ikke visste at de kunne hatt stemmerett.

– Oppskriften for å få stemmerett er såre enkel. Du må melde flytting på ligningskontoret, og dermed bli bosatt i Norge, sier statsviter Kristin Hoff til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kristin Hoff

– Oppskriften for å få stemmerett er såre enkel, sier statsviter Kristin Hoff.

Foto: Stortinget

Og gjorde du det før 30. juni i år kan du altså være med og påvirke norsk politikk, til tross for at du er statsborger i et annet nordisk land.

Og mens noen kanskje ikke er så interessert, kan det virke som andre har andre helt andre grunner til ikke å registrere seg. Kanskje står valget mellom skatt og politikk.

– Vi kan gjøre diverse skatteavdrag, derfor vil jeg ikke registrere meg. Men det finnes også svensker i Norge som er interessert i politikken her, sier en svensk jente.

Kan hypotetisk sett påvirke valget

Og med over 12000 svensker i hovedstaden ville de absolutt kunne påvirke valget, og i teorien vil svenskene kunne overta norsk politikk.

Hypotetisk sett så kan et norsk parti alliere seg med et svensk parti, og få alle deres medlemmer til å flytte til Norge i to og en halv måned?

– Det kunne de godt gjort. Og lykke til med det, ler Hoff.