- Mange er redde

Forstander i Det Mosaiske Trossamfunn klarte ikke å holde tårene tilbake da hun fortalte om hverdagen for norske jøder.

Anne Sender
Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Skytingen mot synagogen i Oslo er bare det siste av en rekke angrep mot jøder i det siste.

For en stund siden ble en jøde overfalt av fire unge arabiske menn i Oslo. Gravsteiner er veltet på den jødiske kirkegården.

En algerisk terrorgruppe skal ha planlagt et terrorangrep mot den jødiske synagogen i Oslo.

- Skremmende

Forstander i Det Mosaiske Trossamfunn, Anne Sender var dagens lunsjgjest i NRK Østlandssendingen.

Hun forteller at det skremmer henne at siktelsen mot de som er tatt for skuddene mot synagogen nå er utvidet til å gjelde terror.

- Det frembringer frykt for at dette bare er begynnelsen av noe som er mye større, sier hun.

- Dette har rystet oss. Det er viktig at politiet får gjøre jobben sin så vi kan gjenopprette en tro på at vi er trygge. Dette skal ikke skremme oss fra å være den vi er, sier hun.

Er redde for barna

- Mange er redde. Foreldre går gråtende med ungene sine til synagogen, forteller Sender og må kjempe mot tårene når hun fortsetter: - Det er mange som strever akkurat nå.

- Du leverer fra deg det viktigste du har, og er redd for at noen skal skyte. Det er tøft men jeg føler at vi står sammen og at vi får mye støtte

- Vi har vært ute en vinterdag før, og dette skal vi gjennom. Men det er krevende, sier Sender.

Fest imorgen

I morgen feirer jødene nyttår. Nyttårsfeiringen er innledningen til de ti botsdagene som ender med Yom Kippur, forsoningsdagen.

Det blir feiring i synagogen med bevepnede vakter, men Anne Sender tror de skal klare å glede seg over festen på tross av det som har skjedd.

- Vi står sammen. Det har det vært bevæpndede vakter på slike jødiske helligdager i mange år.

- Tanken er at du skal bruke botsdagene til å gjøre opp for det du har gjort galt, og tenke på hva du gjør for fellesskapet og samfunnet.

- Jeg prøver å bruke botsdagene til å skrive brev og møte folk for å rense opp i relasjoner som er viktige for meg, forteller Anne Sender

Hør hele samtalen med Anne Sender