Bygdefolket følger Sara (13) til graven

Begravelsesfølget til Sara Christiane Holmedahl Sandsmark har fulgt båren hennes til kirkegården på Bjørkelangen. Flere hundre sambygdinger viste på denne måten familien oppmerksomhet.

Bygdefolket følger Sara (13) til graven

Sara Christiane Holmedahl Sandsmark døde etter en trafikkulykke ved Bjørkelangen forrige helg. Hun og venninnen Tiril Alette Huser Bølge (11) kjørte med hest og kjerre langs fylkesvei 229, da en bil kjørte på dem. Begge jentene omkom.

Tirsdag ettermiddag fraktet hest og vogn Saras båre til kirkegården på Bjørkelangen.

– Sara elsket hest og alt som hadde med hest å gjøre. Familien tror at hun ville satt pris på at det blir gjort på denne måten, sier jentas onkel Steinar Holmedahl.

Artikkelen fortsetter under billedgalleriet

Bygdefolket møtte frem

Familien hadde på forhånd fått mange tilbakemeldinger på at et slikt følge med hest er en fin seremoni, og at mange ville møte opp for å vise Sara en siste ære. Og mange møtte frem. Familien Holmedahl Sandsmark har et stort nettverk, Sara var aktiv i mange sammenhenger og jentenes dødsfall har berørt svært mange i området.

Flere hundre mennesker, barn og voksne, gikk til fots bak hesten som dro Sara Christiane Holmedahl Sandsmarks båre fra Bjørkelangen skole til kirkegården like ved.

Begravelsessermonien ble flyttet fra Bjørkelangen kirke til Løken kirke. Sara tilhørte Bjørkelangen menighet, men mange var ventet til begravelsen, og Løken kirke har plass til 700 mennesker.

Begravelsen startet i Løken kirke klokka 13.00. Sogneprest Eiliv Larssen forrettet. Deretter ble båren fraktet med bilkortesje til Bjørkelangen skole, der Sara var elev. Kisten ble så satt over til en hesteskyss som tok båren det siste stykket frem til kirkegården ved Bjørkelangen kirke.

Tiril Alette Huser Bølge begraves fra Blaker kirke torsdag den 23. januar kl. 13.00.

Lys på trappa i ettermiddag og kveld

BJØRKELANGEN: Onkelen til Sara, Nils Holmedal

Nils Holmedahl, Saras onkel.

Foto: NRK

Saras onkel, Steinar Holmedahl, skriver i en e-post til NRK at familien kommer til å tenne et lys eller en fakkel på trappa tirsdag ettermiddag og kveld.

– Familien tenker derfor at de som ønsker å hedre Saras minne, men ikke har anledning til å delta i begravelsen, kan gjøre det samme for å symbolisere sin deltagelse.

Steinar Holmedahl skriver at familien har tilbrakt mye tid sammen den siste uka.

– Vi har snakket om Sara, ledd sammen og grått sammen og forsøkt å la alle få sørge på sin måte. Vår viktigste oppgave som familie begynner likevel for alvor etter begravelsen. Vi skal være der for hverandre og Saras aller nærmeste også når faklene på ulykkesstedet har brent ned, og resten av verden vender tilbake til sitt vanlige liv. Og vi skal fortsette å bo i ei bygd der vi kjenner hverandre på skolen og i butikken, finne balansen mellom det private og det som kan deles, og gi hverandre tid til å la sårene gro.