Magisk månenatt for mange

Gode værforhold ga et flott syn av månen i Oslo og Akershus i natt. Mange måne-entusiaster holdt seg våkne for å få med seg det sjeldne astronomiske fenomenet.

Supermåneformørkelse

Slik så supermåneformørkelsen ut da Tor Einar Aslesen fotograferte den fra sin balkong på Sandaker i Oslo natt til mandag.

Foto: Tor Einar Aslesen

Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap var blant dem som fulgte den såkalte supermåneformørkelsen natt til mandag. Han var spent på hvordan fargene på månen ville bli:

– Fargene har vært over all forventning, absolutt. I løpet av selve formørkelsen flytter månen seg i jordskyggen, forklarer Aslesen.

– Sollyset er egentlig både blått og rødt. Det blå lyset ser vi om dagen, det røde lyset spres ut i verdensrommet og inn i jordskyggen, da gir lyset en rødfarget måne når månen går inn i jordas skygge.

Supermåneformørkelse

Tor Einar Aslesen

Rødfargen er det store spenningsmomentet under en måneformørkelse, ifølge Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap.

Foto: Privat

Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse.

Slike er det ikke ofte man ser i Norge. Sist var i 1982, men den var ikke like stor som den vi fikk se natt til mandag.

Supermåne kaller vi det når det er fullmåne samtidig som månen er så nær jorden som den kommer, noe som gjør at den ser ekstra stor ut. Denne gangen skjedde det altså samtidig som det var total måneformørkelse, det vil si at jorden lå mellom solen og
månen og skygget for lyset.

Nyanser av rødt

Hvor rød månen blir under måneformørkelsen, er alltid like spennende for de astronomisk interesserte:

– På en skala fra en til ti, vil jeg ihvertfall gi en god femmer, sier Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap om nattas månefenomen.

– Den var god og rød. Jeg har opplevd lysere, og jeg har opplevd den mørkere. Dette bestemmes jo av hvor mye støv det er i atmosfæren når formørkelsen skjer.

Nå gleder Aslesen seg til neste måneformørkelse, som kommer i 2018, og til neste totale solformørkelse, som skjer i USA om to år.

Supermåne og total måneformørkelse sett fra Oslo natt til mandag.

Supermåne og total måneformørkelse sett fra Oslo sent natt til mandag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix