Hopp til innhold

Kreftpasienter må vente flere måneder i kø for MR

Halvparten av utstyret til å undersøke alvorlig syke hjerte- og kreftpasienter ved Rikshospitalet er ødelagt. Det fører til lange ventelister.

Rikshospitalet

ØDELAGTE MR-MASKINER: De som er alvorlig og akutt syke får behandling på Rikshospitalet. De andre må dra til privatklinikker eller vente flere måneder i kø.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Pasientombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen.

PASIENTOMBUD: Anne-Lise Kristensen syntes det er vanskelig å tro at utstyret ikke er byttet ut.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK
Hans Jørgen Smith

AVDELINGSLEDER: Hans-Jørgen Smith sier sykehuset har et stort etterslep på å få erstattet utstyr som har blitt utdatert.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

I sommer røk én av MR-maskinene på Rikshospitalet i Oslo. En annen er delvis ute av drift. Dermed er halvparten av utstyret til å undersøke alvorlig syke hjerte- og kreftpasienter defekt.

I flere år har sykehuset fått påbud om å bytte ut det gamle utstyret, uten at det er blitt gjort.

– Jeg synes nesten det er vanskelig å forstå. Hvis man vet at man har utstyr som skulle vært byttet ut på et stort sykehus, så vil jeg på vegne av pasientene si at vi hadde forventet at det var gjort noe med dette på et tidligere tidspunkt, sier pasientombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen.

Stort etterslep

Etter at den siste MR-maskinen gikk i stykker, har bare de som er alvorlig og akutt syke fått behandling på Rikshospitalet. De andre må dra til privatklinikker eller vente flere måneder i kø.

Kristensen er oppgitt over at ingenting er gjort.

– Vi får stadig klager, og dessverre er det klager vi har fått over tid. Vi har meldt dette tilbake til sykehuset som en bekymring, ved flere tilfeller, sier hun.

Skylder på sparing og kutt

Det er sparing og kutt ved Oslo universitetssykehus som får skylden for det slitne medisinske utstyret.

Slikt utstyr bør byttes ut etter ti år, men ved sykehuset er mange livsviktige maskiner mye eldre. MR-maskinene, som brukes til å ta bilder av kroppen på innsiden, er nedslitte. Se faktaboks.

– For oss er det en alvorlig sak, og ikke minst for pasientene. Det er resultat av mange år med utilstrekkelig investeringsbudsjett. Vi har jo et stort etterslep på å få erstattet utstyr som har blitt utdatert, sier avdelingsdirektør ved radiologi og nukleærmedisin ved Rikshospitalet, Hans-Jørgen Smith.

– Så det er rett og slett fordi dere har måttet spare penger de siste årene?

– Ja, det har vært et utilstrekkelig investeringsbudsjett.

– Ikke godt nok

På vegne av pasientene vil jeg si at vi hadde forventet at det var gjort noe med dette utstyret på et tidligere tidspunkt.

Pasientombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen

Sykehuset lover at de skal prioriterer de pasientene som er mest akutt syke, men pasientombudet mener dette ikke er godt nok.

– For enkelte pasienter som i er starten av et sykdomsforløp, eller som skal få avklart om de har en sykdom, så må de vente lengre enn nødvendig. For noen får det ikke større konsekvenser enn at det skaper utrygghet, men det kan være nok i seg selv. For andre kan det også redusere muligheten til å bli helt frisk eller få riktig behandling til rett tid.

Styreleder for Oslo universitetssykehus, som har ansvar for sykehusets økonomi, vil ikke kommentere saken.