Hopp til innhold

Må tas på fersken med plakaten

Trafikketaten kan ikke lenger bøtelegge organisasjoner som henger opp plakater ulovlig i Oslo. De må nå ta personer på fersk gjerning mens de henger opp plakaten for å kunne reagere.

Lovlig plakatvegg

Ikke alle henger opp plakatene sine lovlig, slik som her på en av plakatveggene på Olaf Ryes plass.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

- Det blir utfordrende. Vi er et begrenset antall betjenter, så vi er jo ikke overalt hele tiden. Så det blir mer utfordrende å ilegge et gebyr på denne bestemmelsen nå, sier direktør i Trafikketaten Per Morstad.

Fortsatt forbudt men må ferskes

Direktør i Trafikketaten, Per Morstad

Per Morstad

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Flere organisasjoner, nettverk og grupper har klaget på at de har fått bøter for plakatopphenging. I slutten av januar behandlet klagenemnda i Oslo kommune flere klager, og kom sammen med Trafikketaten til at politivedtekten ikke kan tolkes slik de har gjort tidligere. Det betyr store endringer for Trafikketaten.

- Det er forbudt å henge opp plakater også for organisasjoner. Det som er forskjellen nå er at vi må ta den som henger opp plakaten på fersken for å kunne ilegge et gebyr, sier Morstad.

Støttenettverket for afghanske flyktninger fikk i 2006 i underkant av 20 bøter for ulovlig plakatopphenging. Etter å ha hatt saken opp i klagenemnda slipper de nå å betale. Beret Werner som er med i nettverket er svært fornøyd.

En lang kamp

Beret Werner

Beret Werner

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

- Jeg ble veldig glad. Da er vi sikret at pengene vi samler inn går til å hjelpe Afghanere som har blitt sendt ut heller enn til Oslo kommune, sier Werner.

Ifølge Werner ble plakatene delt ut til lovlig opphenging, men noen har hengt opp plakatene ulovlig. Etter en lang kamp fikk de medhold i at de ikke kan stå ansvarlige.

- Det var en plakat for en støttekonsert for afghanerne som sultestreiket for to år sider for at de skulle få bli i Norge og ikke bli sendt tilbake til krig i Afghanistan, forteller Werner.

- Hva skjedde da Trafikketaten så plakatene deres?

- Da fikk vi 17 bøter på 500 kroner i posten. De ble senere økt til 750 kroner da vi sa at vi ikke kunne ta ansvaret for bøtene, sier Werner.

Tar i bruk andre våpen

Festivalplakater i Tønsberg
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Nettverket klaget til Trafikketaten men fikk avslag på klagen. De klaget da igjen og sa at de ønsket å få klagen behandlet av Oslo kommunes klagenemnd. Der fikk de medhold.

Trafikketaten har siden 2004 hatt ansvar for å håndheve deler av politivedtekten, blant annet når det gjelder ulovlig plakatopphenging. Siden da har de skrevet ut i underkant av 2000 bøter for ulovlige plakater. De vil nå ta i bruk andre våpen for å få bukt med ulovlige plakater.

- Vi kommer til å legge større vekt på informasjon ved at vi tar kontakt direkte med organisasjonene og næringsdrivende og andre. Dette gjør vi allerede i dag, men vi vil ha økt fokus på det. Vi vil fortelle hva som er formålet med bestemmelsene, og at vi alle ønsker å ha en ren og ryddig by. Vi kommer også til å være mer på steder hvor vi vet at det henges opp plakater, slik at vi også kan forebygge på den måten, sier Morstad.

- Tenk på miljøet

Lovlig plakatvegg
Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Morstad ber nå organisasjonene bruke hodet og tenke miljø, selv om det blir enklere for dem å slippe bøter:

- Jeg tror det er viktig at både organisasjoner og enkeltpersoner går litt i seg selv. Det å henge opp plakater er med på å forsøple byen. Det er viktig at de tenker over om det er bedre måter å informere på som er mer miljøvennlige. Alle har et ansvar her, sier Morstad.

- Du tror ikke det kan bli et slags plakat-anarki nå når folk tror de ikke kan bli tatt?

- Det tror jeg ikke, sier Morstad.