Hopp til innhold

Mener Norge må ta opp romfolkets sak i Europa

– Skal vi ha en løsning på vårt problem, må utenriksminister Jonas Gahr Støre ta dette opp på øverste politiske plan i Europa, sier forfatter og ekspert på romfolket.

Olav Rune Ekeland Bastrup

Olav Rune Ekeland Bastrup mener Norge må ta opp romfolkets sak på politisk nivå i Europa.

Foto: Anette Karlsen/Petter Sommer / NTB scanpix/NRK

Olav Rune Ekeland Bastrup har skrevet flere bøker, der han blant annet har dokumentert hvordan samfunnet har behandlet taterne.

Han mener roten til problemene som merkes i Oslo nå, ligger i hvordan romfolket blir behandlet i sine hjemland.

– Skal vi ha en løsing på vårt problem, må vi ta dette opp på høyeste politiske plan i EU, Romania og de andre landene som er berørt, sier han.

Lever i kloakken

Romania har ført en særlig brutal politikk mot romfolket, og det er derfor mange av romfolket i Norge er rumenere, sier Bastrup.

Både Ungarn og Bulgaria har større rombefolkninger enn Romania.

– Selv om det ikke er mye, er det noe bedre i Bulgaria og Ungarn, sier han.

– Vi snakker om at barn bor i kloakksystemet i Bucurestis gater for å slippe unna politiets forfølgelser. Vi snakker om at de blir regelrett nedskutt, og sett på som et renovasjonsproblem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Romleiren på Årvoll

Far Cáldáraru Ghorghe (f.v.) og sønnen Sando Jon har flyttet fra Sofienbergkirken og opp til Østreheimsveien på Årvoll. De syns ikke dette er noe egnet sted og bo siden det er alt for langt fra byen og de ikke har noe bil. - Jeg ønsker meg bare et liv og en jobb forteller Sando Jon.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Vil ha utenriksministeren på banen

De siste dagene har blant annet Frp krevd at regjeringen må sende romfolket ut av landet.

Men utsendelse er ikke en løsning, mener Bastrup.

– Hvis vi skal ta dette på alvor må Jonas Gahr Støre ta dette opp på politisk nivå i Europa. Romania som nasjon har mye å skamme seg over, og hovedproblemet er at det mangler en erkjennelse i Europa om hvilken urett dette folket har gjennomgått.

Stein i skoen

Den siste uken har situasjonen rundt romfolket tilspisset seg, etter at rundt 200 personer slo seg ned i en teltleir ved Sofienberg kirke for å protestere mot det de mener er trakassering fra politiet.

Lørdag brøt leiren opp, og flere flyttet til en anleggstomt på Årvoll, som er stilt til disposisjon av eieren Årvoll Eiendom.

– Jeg forstår at vi har et problem, men hvor stort er problemet egentlig? Vi er et samfunn med skinnende overflate, og det vi opplever nå er som om vi hadde fått en stein i skoen, sier Bastrup.

– Problemene er ikke store for oss. Det er romfolket som har veldig store problemer.

Lever bedre med å pante flasker

Bastrup sier at mange lever bedre ved å tigge og pante flasker i Norge, enn det de gjør i hjemlandet.

Under en id-kontroll tidligere i sommer sjekket politiet identiteten til 69 rumenske tiggere i Karl Johans gate. Visepolitimester og leder for Oslo-politiets ordensavdeling, Roger Andresen, fortalte at 68 av disse var registrerte med straffbare forhold.

– Når man ikke kan delta i vårt selskap, så tvinges mann inn i destruktive livsformer og kriminalitet er en del av det, sier Bastrup.

Samtidig påpeker han at romfolket i Europa ikke en ensartet gruppe.

– Romfolket er ikke først og fremst kjent som denne armodslige gruppen vi ser i gatene i Oslo nå. Mange innen denne kulturen er assimilerte og lever normale liv i sine hjemland, sier han.