NRK Meny
Normal

Må repareres for ni milliarder

På Ullevål sykehus faller det murpuss av veggene. Ved Oslo Universitetssykehus er bygninger så gamle og slitte at de må repareres for nesten ni milliarder kroner.

ULLEVÅL UNIVERSITETSSYKEHUS

Hovedverneombudet er bekymret for helsen til de ansatte ved Oslo Universitetssykehus fordi bygningene forfaller.

Foto: Lise Åserud, Scanpix / NRK

Slitasjen ved Oslo Universitetssykehus er godt synlig flere steder, og Ullevål sykehus sliter daglig med forfallet.

Dårlig infrastruktur og inneklima, samt slitte korridorer er bare noen av forholdene som pasienter og ansatte må forholde seg til.

– Den medisinske blokka ved Ullevål er rundt 110 år gammel. Bygget synker ned i grunnen. Her foregår i dag det meste av den indremedisinske virksomheten ved Ullevål, sier hovedverneombud ved Oslo Universitetssykehus, Per Oddvar Synnes.

– Et hav av etterslep

Hovedvernombud

Hovedverneombud ved Oslo Universitetssykehus, Per Oddvar Synnes.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

En rapport fra Muliconsult viser at over 60 prosent av sykehusarealene til Oslo Universitetssykehus er så dårlig at de må pusses opp. Noe hovedverneombud Synnes bekrefter.

– Vi har et hav av etterslep. Selv om vi er offensive nå, investerer og pusser opp så er det 30 år med unnlatelsessynder å ta igjen. Derfor er arbeidsoppgaven enorm.

Men problemet er ikke bare i Oslo. En ny rapport fra Legeforening viser at i hele Helse Sør- Øst er 56 prosent av byggene i for dårlig stand.

I følge Synnes og andre medisinske fagfolk kan dette ramme pasientene.

– Slitte overflater enten det er snakk om vegger, gulv eller dører representerer en utfordring i forhold til renhold og smitte, sier Synnes.

– Vi trenger et splitter nytt sykehus

Ledelsen ved Oslo Universitetssykehus bekrefter at de har et akutt investeringsbehov på 4,5 milliarder kroner. Og at det må utbedres for ni milliarder kroner for å nå den standarden som Arbeidstilsynet krever.

Saken fortsetter under bildet.

Forfall

Murpuss faller av veggene på Ullevål sykehuset.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Verneombud Synnes mener slik flikking på gamle skader er bortkastet tid og penger.

– Vi trenger et helt splitter nytt Oslo Universitetssykehus, som kan gi mye bedre behandling til flere. Så løsningen er å investere seg inn i framtiden så vi kan tilby moderne pasientbehandling så fort som mulig. I stedet for å bli i disse gamle dysfunksjonelle bygningen vi har nå.

Men selv om alle er enig om at sykehuset trenger akutt hjelp blir lite gjort. I fjor gikk kun noen hundre millioner kroner til dette. Grunnen er at sykehuset fortsatt sliter økonomisk etter sammenslåingen for fem år siden.

Drømmen om å bygge helt nytt sykehus er enda fjernere, fordi sykehuset må, som helseforetak, gå med overskudd først.

Samtidig er hovedverneombudet bekymret for helsen til de ansatte.

– Det mest diplomatiske jeg kan svare er at det sikkert er sunnere å jobbe andre steder.