NRK Meny
Normal

Ludvig (10) hadde chip - ble likevel avlivet

– Det føltes som å bli slått i bakhodet av en stekepanne, sier matmor Ellen Bugge-Asperheim. Da hun fant ut at katten deres hadde blitt levert til dyrebeskyttelsen hadde hun aldri trodd den skulle bli avlivet.

Ludvig 10 år.

TRAGISK UTFALL: Ludvig (10) ble avlivet av dyrebeskyttelsen uten at eierne ble informert. Han hadde chip, men dyrebeskyttelsen mener at den var for dårlig merket.

Foto: Privat

Det var søndag kveld at katten Ludvig (10) tok turen ut i nattemørket for å nyte ungkarslivet i Hakadal som han alltid pleide å gjøre.

Bekymringen ble stor da matmor og matfar oppdaget at han ikke hadde kommet hjem på morgenen slik han pleier å gjøre, skriver TV 2.

– Vi tenkte at det var veldig rart, men at det hadde jo blitt vår. Så vi bestemte oss med å vente til tirsdag for å lete etter han, forteller matmor Ellen Bugge-Asperheim til NRK.

Naboen trodde han var hjemløs

Ellen Bugge-Asperheim og Jahn-Petter Wulff

MISTET FAMILIEMEDLEMMET: Ellen Bugge-Asperheim og Jahn-Petter Wulff har hatt Ludvig siden han var kattunge.

Foto: Privat

I mellomtiden skulle det vise seg at en av naboene hadde gitt katten mat og bestemt seg for at Ludvig måtte være hjemløs. I god tro henvendte personen seg til Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus (DOOA).

– Personen som fant Ludvig ringte og fortalte sitt og de sa at Ludvig skulle leveres på Bjerke dyreklinikk, forteller Bugge-Asperheim som har snakket med naboen.

Selv skjønte de ikke at noe var galt før de så en "katt funnet"-lapp i nærbutikken. Den var hengt opp flere dager i forveien.

– Han var jo hjemme hele tiden, så vi så ikke på han som savnet. Men da vi så lappen skjønte vi at noe var galt, sier hun.

Da hun ringte Bjerke dyreklinikk fikk hun beskjed at hun måtte ringe dyrebeskyttelsen. Da hun endelig fikk tak dem på onsdag, etter flere forsøk, var det ikke mye hjelp å få.

Ble avlivet av dyrebeskyttelsen

– De sa at Ludvig var for dårlig merket med ID-chippen og katten nå var regnet som deres katt. Det sjokkerte meg veldig.

Hun fikk beskjed at hun hørte fra dem snart.

– I mellomtiden tenkte jeg at vi i verste fall måtte betale ganske mye penger for å få han tilbake, sier Bugge-Asperheim til NRK.

Men dommen ble dyrere, for etter noen timer fikk hun vite at katten var avlivet dagen før.

– Jeg begynte og gråte. Jeg stilte masse spørsmål for det var helt uvirkelig. Det var som å bli slått i bakhodet av en stekepanne, forteller hun.

Ble fortalt at han var syk

Videre fikk hun beskjed at Ludvig hadde munnsykdommen FORL og at de i tillegg skal ha funnet lyd på hjertet hans.

– Vi har forhørt oss, og søkt på nettet, og ingenting tilsier at Ludvig måtte ha blitt avlivet, forteller hun oppgitt.

De hadde gledelig gitt flere tusen for å bedre helsen til den ti år gamle katten.

– Han var jo familie, sier hun oppgitt.

Chipen var registrert på en annen

NRK har ikke lyktes med å få kontakt med Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus. Men på sine hjemmesider skriver de at det både var trist og tungt at det endte slik det gjorde med Ludvig.

De presiserer at de gjentatte ganger prøvde å kontakte eieren av chipen, og at dette er et eksempel på hvor viktig det er å merke katten sin ordentlig.

Chipen som dyrebeskyttelsen mener var for dårlig merket stod i navnet på venninnen til paret.

– Venninnen min bestemte seg for å chippe ham mens han hadde et ferieopphold i Oslo. Det holder ikke å si at det var for dårlig merket når det gjelder liv og død. Det tok oss 15 sekunder i 1881 for å finne nummeret hennes.

– Den eneste forskjellen på 1881 og chipen er et mellomnavn, og såpass med undersøkelser synes jeg de skal gjøre, avslutter hun.

Bjerke Dyreklinikk har fått beskjed av Dyrebeskyttelsen om å ikke uttale seg i saken da Ludvig fortsatt tillhører DOOA skriver TV 2.