NRK Meny
Normal

Lover 160 mill. til de eldre

- Vi kommer til å styrke driften av eldreomsorgen med 160 millioner kroner neste år. Den budsjettlekkasjen våger jeg å komme med, for det er det viktigste nå, sier byrådsleder Erling Lae.

Erling Lae
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Budsjettlekkasjen kom i debatt med Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Rune Gerhardsen i NRK Østlandssendingens valgsending i kveld.

Her kan du se sendingen.

- Vi gir et skikkelig løft til eldreomsorgen. Her vil man virkelig merke at vi satser, sa Lae.

 

Debatten mellom de to byrådslederkandidatene viste at motsetningene er store mellom Høyre og Arbeiderpartiet når det kommer til eldreomsorg.

- Det handler om organisasjon

Rune Gerhardsen kritiserte Erling Lae for å tro at det bare handler om penger.

- Oslos økonomi er faktisk god nå. Regjeringen er mer romslig enn den forrige når det gjelder å gi til kommunene. Men hvordan vi skal bedre eldreomsorgen, er ikke først og fremst et økonomisk spørsmål. Det handler også om hvordan man organiserer dette, sa Gerhardsen.

Du har ikke valgfrihet når du får avslag på sykehjemsplass, du har ikke valgfrihet når du ikke får hjemmehjelp, og du har ikke valgfrihet når hjemmehjelpen kommer med en liste over hva som skal gjøres og med stoppeklokketider på.

Rune Gerhardsen

- Byrådet har mislyktes

Selv ønsker Rune Gerhardsen å sikre at alle som trenger det, får et tilbud. Han mener Erling Lae er for opphengt i valgfrihet.

- Eldreomsorgen i Oslo dømmes nord og ned fra alle kanter. Du har ikke valgfrihet når du får avslag på sykehjemsplass, du har ikke valgfrihet når du ikke får hjemmehjelp, og du har ikke valgfrihet når hjemmehjelpen kommer med en liste over hva som skal gjøres og med stoppeklokketider på. Nå synes jeg Erling Lae skal ta det inn over seg. Det nåværende byrådet har mislyktes med dette.

- Vi må ha valgfrihet

Men Erling Lae avviste kritikken.

- Vi bygger ut 550 nye sykehjemsplasser, og vi må øke antall ansatte. Men vi må ha valgfrihet. Det er ikke sånn at eldre blir likere og likere. Bestemor er gammel nok til å velge selv. Og det dreier seg ikke bare om antall plasser, det handler også om innholdet.

Bestemor er gammel nok til å velge selv.

Erling Lae

Dødt løp i innspurten

Samtidig som de to byrådslederkandidatene krangler så busta fyker i forskjellige debatter, viser den siste målingen at det er dødt løp i kampen om å være den mest populære byrådslederkandidaten i Oslo.

I en måling Norstat har gjennomført for NRK, får Erling Lae førti prosents oppslutning og Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen 41 prosent. Du kan lese mer om målingen her .

Dødt løp om byrådslederjobben

Erling Lae og Rune Gerhardsen er like populære.

Foto: Grafikk: Bente Lea Omdal / NRK