NRK Meny
Normal

Lørenskog kommune

På grunn av konflikten rundt utbygningen av Postens brevterminal på Robsrud, er ikke partiene i Lørenskog det de engang var.

Metrosenteret på Lørenskog
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I 2008 kan Lørenskog feire at det er hundre år siden kommunen ble skilt ut fra Skedsmo.

99-åringen er inne i sitt mest begivenhetsrike år noensinne med bygging av nytt universitetssykehus, byggestart for nytt kommunesentrum på Solheim, ny videregående skole og byggestart for Postens brevterminal på Robsrud.

Hør reportasje om Sjelen til Løreskog kommune

Offisiell hjemmeside for Lørenskog kommune

 

 

Politisk situasjon

Valget sist ga knappest mulig borgelig flertall i kommunestyret. Likevel ble Arbeiderpartiets Åge Tovan valgt til ordfører med støtte fra Venstres ene representant. SV fikk varaordføreren.

Det mest dramatiske valget i perioden var likevel da Lørenskog skulle si ja eller nei til Postens Østlandsterminal. I positiv retning veide flere tusen arbeidsplasser, mens det negative var all tungtrafikken som ville følge med.

En folkelig protestaksjon med utspring i nabolaget rundt Robsrud ga 7.000 underskrifter. Avstemningen endte likevel med ja. Høyre var delt på midten under avstemningen, og brakk deretter i to.

Etter avgjørelsen har "nei til posten"-aksjonister overtatt nøkkelposisjonene i Høyre, mens Posten-tilhengerne føler seg presset ut. På tampen av kommunestyreperioden var det bare fire av Høyres elleve representanter som fortsatt var medlem av partiet.

Utmeldte høyrepolitikere har valgt å stille på den nye bygdelista Lørenskog i våre hjerter, deriblant tidligere ordfører Mette Korsrud. Hun var først listetopp for Høyre, men ble vraket til fordel for Dag Bråthen, som er uten erfaring fra kommunestyret.

Aktuelle saker

Posten er ikke lenger mulig å stoppe - men Høyre erklært kamp mot det de mener er en "vettløs utbygging" i kommunen. Lørenskog har vært en av kommunene med dårligst lærerdekning i landet og skole blir garantert tema i valgkampen.

Lørenskog er en av kommunene på røde Romerike der høyrepartiene har hatt best fotfeste. 1995 tapte tapte de ordførerkampen med fattige 60 stemmer.

Etter 79 års sammenhengende Ap-styre kunne de borgelige partiene triumfere i 1999 og velge Korsrud (H) som ordfører. Hun kunne fortsatt som ordfører i 2003 hvis ikke V hadde hoppet av og støttet Aps kandidat.

Tidligere valgresultater på Lørenskog