NRK Meny
Normal

«Upraktisk med damerumpe når man løper»

At rumpa ikke er ideell for løping er bare én av mange kommentarer Siri Vilberg har fått fra menn fordi hun løper. Lei av utseendefokus publiserte hun noen av de beste gullkornene hun har fått servert under løp.

Programleder i NRK Østlandssendingen, Hilde Nilsson Ridola, intervjuer Siri Vilberg om hets mot kvinner som løper.

Her kan du høre hele radiointervjuet med Siri Vilberg. Hun mener det er lite som gir mer mestringsfølelse enn å trene til, og gjennomføre, et bra løp. Dette bildet er fra Oslo maraton i 2012. Foto: Privat

Siri Vilberg

Siri Vilberg har fått nok av kommentarer og fokus på utseende under løp fordi hun er kvinne.

Foto: Hilde Nilsson Ridola / NRK

Studenten og løperen har som mål å klare ti kilometer på under 40 minutter. Og med personlig rekord på 40.07 fra årets Fornebuløp er hun kanskje heller ikke så langt unna.

Men selv om det for det meste er hyggelig å delta på løp, har hun merket seg at som kvinnelig løper får hun også mange kommentarer.

– Jeg har fått høre at jeg er for tynn til å løpe, for tjukk til å løpe og at jeg kanskje ikke trenger den beste skomodellen siden jeg er dame, sier Vilberg.

Ved å publisere en liste over noen av de "gode" rådene, tipsene og bemerkningene hun har fått, håper hun at folk kan tenke seg om to ganger, før de snakker.

Her kan du se alle kommentarene Vilberg la ut i innlegget på bloggen oh Chérie.

Gode råd

Siri Vilberg tror ikke det er noen løp som er verre enn andre, når det kommer til kommentarer fra andre deltagere, men hvilket nivå man ligger på.

– Jeg løper fortere enn mange andre kvinnelige mosjonister, uten at jeg løper spesielt fort, og tror jeg har havnet i en liten mellomkategori sammen med en del halvtrente menn, som er eksperter på løping og liker å gi råd og tips om hvordan man skal gjøre det, forteller hun.

Ofte handler rådene mer om utseendet hennes enn om løpeteknikken.

– Det er provoserende. Har jeg tid prøver jeg å forklare hvorfor det ikke er hyggelig, men hører jeg slikt på startstreken eller underveis i et løp blir jeg sint, sier hun.

– Jeg håper at folk kan tenke: sier jeg dette fordi hun er jente eller sier jeg dette til henne som løper?

«Fint løpesteg»

Du vet at du ikke blir noe tynnere av å løpe hvis du bare erstatter all energien du bruker med sukker?

Gutt (15) i målområdet på Oslo maraton, der Vilberg sto og drakk sportsdrikk etter løpet

Etter at Vilberg publiserte kommentarene har hun fått mange tilbakemeldinger, for det meste hyggelige.

– Noen kjenner seg ikke igjen i det hele tatt, mens andre har opplevd mye av det samme. Så er det noen som blir flaue på andre menns vegne, og det forstår jeg veldig godt, sier hun.

Selv om Vilberg har fått nok av at det blir fokusert så mye på utseende, passer hun på å understreke at det stort sett er veldig trivelig å være med på løp.

– Jeg får oftest hyggelige kommentarer og det fineste jeg har fått hørt var fra en svenske som sa at jeg hadde fint løpesteg!

Det må jo være litt upraktisk med damerumpe når man løper.

Mann (40, med ølmage) underveis i terrengløp

Ikke vær nervøs, det er ikke så skummelt som det ser ut som (klapper meg trøstende på skulderen)!

Mann (40) på starten Vilbergs femtende 10-kilometerløp