Hopp til innhold

Lommetyver utgir seg for å være politi

– Dette er lommetyver som er spesialister. Det er dette de driver med, over hele Europa, sier politiet om tyvene som gir seg ut for å være sivilt politi.

utgir seg for å være politimann Morten Drægni

I fjor sommer pågrep politiet to lommetyver som utga seg for å være sivilt politi i området rundt rådhuset i Oslo. Dette er den ene av dem.

Foto: Politiet

– Det er en ganske enkel metode, den er veldig frekk, og vi ser at de lykkes, sier politioverbetjent i vinningsgruppa ved Sentrum politistasjon, Morten Drægni.

Han forteller NRK hvordan denne gruppen med godt organiserte kriminelle arbeider:

– Først utgir én mann seg for å være turist, og henvender seg til andre turister for å spørre om veien for eksempel. Deretter kommer et par andre bort, og utgir seg for å være politimenn i sivil.

«Politimennene» sier videre at mannen turistene snakker med er en kjent pengeveksler eller lommetyv, og ber om å få se de ekte turistenes lommebøker og pass. Slik får de tilgang på verdisakene, før de «pågriper» mannen og går.

– Tilbake står de ekte turistene med kanskje 2–300 euro mindre i lommeboka, og en svært dårlig opplevelse av Oslo, sier Drægni.

Be om å se id-kort

Siden det ofte er turister som rammes, antar politiet at antallet slike tyverier er større enn det de vet om. Men forrige uke fikk Oslo-politiet årets første melding om denne typen lommetyveri. I fjor sommer var det 10–20 slike saker, og to personer ble pågrepet.

En av dem ble dømt til 70 dagers fengsel, skriver Dagbladet.

Morten Drægni politioverbetjent

– Lommetyver er dårlig norgesreklame, det motiverer oss til å få pågrepet dem, sier politioverbetjent Morten Drægni.

Foto: Trine Bråthen / NRK

– Dette skjer ofte på steder der det ikke er overvåkingskameraer. Det gjør etterforskningen veldig vanskelig, og vi er avhengig av å ta dem på fersk gjerning, sier Morten Drægni.

Rådhuset, operaen og andre steder i sentrum er vanlige steder for denne typen tyverier.

– Spør om å få se id-kort hvis noen utgir seg for å være politi og se nøye på det. Selv om det kan oppleves ubehagelig der og da, tror vi de kriminelle vil skygge banen da, sier Drægni.

– En profesjonell motpart

– Vi vet at disse tyvene jobber internasjonalt, og blant annet ble to personer pågrepet i København for noen dager siden, sier politioverbetjenten.

Han mener det er en ganske stor gruppering, hovedsakelig rumenere, som jobber i hele Europa.

– De er godt organisert, de er spesialister på dette, det er det de driver med. Det er en profesjonell motpart, sier politioverbetjenten.

Oppfordrer til å anmelde

Selv om stadig nye metoder for å lure penger og verdisaker fra folk dukker opp, er det fremdeles de tradisjonelle lommetyveriene det er mest av. Det vil si på trikk, buss og bane, på utesteder og andre plasser der det er mange folk.

– Lukk alltid vesken og ha mobilen trygt nede i en lomme, oppfordrer Drægni.

Han oppfordrer alle til å anmelde lommetyverier, selv om det kan virke smått.

– Vi leser alle anmeldelser og bruker informasjonen om når, hvordan og hvor til våre analyser. Slik vet vi bedre hvordan vi skal jobbe og hva vi skal se etter.