Lommemann-siktet isolerer seg

- Mannen som politiet mener er lommemannen, klarer ikke å forholde seg til siktelsen mot seg. Han har isolert seg i sitt indre, sier advokat Tor Erling Staff.

Tor Erling Staff intervjues av NRK
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Mannen som politiet mener er lommemannen, klarer ikke å forholde seg til siktelsen mot seg. Han har isolert seg i sitt indre, sier advokat Tor Erling Staff til NTB.

- Overrasket over alt

- Han er svært overrasket over alt som har skjedd og at han er her. Han føler seg fullstendig fremmedgjort slik saken har utviklet seg, sier forsvareren til den siktede 55-åringen, advokat Tor Erling Staff, til NTB.

I fengslingsmøtet i Follo tingrett mandag samtykket 55-åringen til politiets krav om fire ukers varetekt.

Han underkastes samtidig brev- og besøkskontroll og medieforbud, noe han ifølge forsvarer Staff bare er lykkelig over.

Tingretten påla dessuten mannen såkalt kroppslig undersøkelse, for sikring av DNA.

Kan bli sittende lenge i varetekt

Mannen kan komme til å bli sittende svært lenge i varetekt på grunn av sakens store omfang og fordi politiets etterforsknings fortsatt er på et veldig tidlig stadium.

- Det blir neppe noen rettssak før sommeren 2009, mener Staff.

Politiadvokat Jorid Kile Berg vil ikke spekulere i hvor lang tid det kan ta før saken kommer opp for retten.

Vil ikke se dokumentene

Follo tingrett under lommemann-saken

Stort medieoppstyr rundt lommemann-saken i Follo tingrett.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Bergensmannen politiet mener er den fryktede lommemannen, har verken lest aviser eller fulgt etermedienes dekning av saken han er siktet i.

Den har fått en enorm oppmerksomhet først og fremst fordi den ifølge politiet kan omfatte overgrep mot 300-400 barn.

Staff beskrev mandag en mann som har isolert seg i seg selv.

- Han klarer ikke å forholde seg til saken og er ikke i stand til å ta den inn over seg. Han vil ikke engang se saksdokumentene, sa Staff til NTB etter fengslingsmøtet i Follo tingrett mandag ettermiddag.

Politiadvokat Jorid Kile Berg ønsker ikke å svare på den massive kritikken fra Staff, som mener hans klient både er forhåndsdømt i mediene og kategorisert av politiet.

Tvunget til fengslingsmøte

55-åringen ønsket selv ikke å møte i retten under fengslingsmøtet mandag ettermiddag. Likevel ble han tvunget til å stille fordi politiet krevde det.

- Slik situasjonen er nå, erkjenner han ikke straffskyld, sier Staff, som kom med en kryptisk utdyping:

- Det er verken et ja eller nei. Det er et situasjonsbestemt standpunkt.

Dermed holder han muligheten åpen for at den siktede kan komme til å endre standpunkt til skyldspørsmålet senere. Mannen har så langt ikke forklart seg for politiet og kommer neppe til å gjøre det på en god stund.

- Han har fått råd om ikke å gjøre det fra sin forsvarer, og hvorfor jeg råder ham til det, vil jeg ikke si noe om, sier Staff.

Fortsetter etterforskningen

Hovedetterforsker fra Kripos, Håvard Aksnes, var til stede da retten ble satt av tingrettsdommer Helge Ståland, men forlot rettsbygningen allerede i pausen før kjennelsen om fengsling av den siktede var klar.

Til tross for at etterforskerne av lommemannsakene knapt har slappet av de siste ukene, fortsetter etterforskningen uten stans.

- Jeg drar tilbake til Bergen allerede i ettermiddag. Der vil den videre etterforskningen fortsette. Det blir mye tradisjonelt politiarbeid framover, sier Aksnes.

Politiet har henstilt til mediene om ikke å vise bilder eller omtale mannens identitet. Bakgrunnen er at mange som kan ha blitt utsatt for overgrep fra 55-åringen, skal bli vist bilder i arbeidet med å identifisere og bygge opp beviskjeder