Livredde taxisjåfører

Årlig utløses over tusen alarmer fra taxisjåfører som føler seg utrygge på jobb. Solveig Risan fikk livet ødelagt etter å ha blitt truet med skytevåpen.

Solveig Risan
Foto: NRK

Solveig Risan kjørte taxi i 20 år, men etter å ha blitt truet på livet av en passasjer, ble livet hennes ødelagt.

- Plutselig står han på kne i baksetet, og sier "få penga dine". Jeg holdt på å begynne å le og ba ham slutte å tulle. Plutselig hadde jeg en Colt 45 mot tinningen.

Det er 6 år siden Risan opplevde å bli ranet på jobb. Etterpå forsøkte hun å komme seg tilbake bak rattet, men angsten tvang henne til å slutte som taxisjåfør, etter 20 år i jobben.

- Han ødela livet mitt

- Hver gang det kom en mann i bilen, fikk jeg problemer. Jeg følte at jeg var trafikkfarlig. Jeg ble sykemeldt, gikk fra rehablitering til Aetat, var på arbeidstrening, men fungerer fremdeles ikke, forteller Risan.

- Jeg har hatt problemer med nattesøvnen helt siden den dagen. Jeg sover ikke en hel natt, og må ofte ta innsovningstabletter, noe jeg ikke liker, sier hun.

- Jeg som var så glad i jobben min, ble frarøvet den. Jeg hadde en god økonomi, nå går jeg på uføretrygd. Jeg føler han har ødelagt livet mitt.

Kvinner forsvinner fra yrket

 

Direktør i Norges Taxiforbund Wiggo Korsnes
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Ifølge tall fra Norges Taxiforbund, er det flere som er i Risan situasjon. Direktør Wiggo Korsnes er bekymret over utviklingen, og sier kvinner er spesielt utsatt.

- Vi hadde for en del år tilbake en stor andel kvinnelige sjåfører, rundt 20 prosent. De forsvinner ut av yrket, og i dag er vi nede på mellom fire og fem prosent.

- Man sitter alene med denne passasjeren, og kan ikke som en bartender rope på hjelp. Det man har er alarmknappen, når sjåføren trykker på den får sentralen vite nøyaktig hvor bilen er, ved hjelp av GPS. Man kan også høre hva som skjer. Deretter kan man varsle andre drosjer eller politiet.

Knuste drømmer

Også taxien Solveig Risan kjørte, hadde også alarm, men ingen kunne forhindre at hun ble truet på livet. Framtiden ble dermed helt annerledes enn hun hadde forestilt seg.

- Fordi jeg var så glad i jobben min, fleipa jeg med at jeg skulle kjøre drosje til jeg ble 70 år, at jeg ville trenge rullator for å hente bilen min. Men det gikk ikke sånn, sier Risan.