NRK Meny
Normal

Liten vits å søke om søndagsåpne butikker

Et prøveprosjekt med søndagsåpne butikker i Bærum kan bli vanskelig å få tillatelse til. Grunnen er at dagens lovverk ikke gir rom for dette, opplyser Kulturdepartementet.

Knut Hellman driver gullsmed Hellman

Gullsmed Knut Hellman i Sandvika er en av de som har protestert mot forslaget om søndagsåpne butikker som et prøveprosjekt i hjemkommunen. Han trenger trolig ikke å bekymre seg, ifølge Kulturdepartementet.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Bjørgulv Vinje Borgundvaag

– Det ikke er mulig å innvilge en eventuell søknad fra Bærum om å ha søndagsåpne butikker som et prøveprosjekt, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag fra Høyre.

Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

Fremskrittspartiet i Bærum har foreslått søndagsåpne butikker som en prøveordning. Med støtte fra Høyre er forslaget sendt ut på høring til 1. september, men trolig til ingen nytte.

– Hvis Bærum skulle sende en søknad om en prøveordning, kommer Fylkesmannen og eventuelt departementet til å avslå den fordi dagens regelverk ikke åpner for å gi den type unntak, sier statssekretær I Kulturdepartementet Bjørgulv Vinje Borgundvaag fra Høyre.

Regjeringen ønsker en mer liberal lov som gir kunder og forretninger større frihet til handel på søndager, men kulturministeren har varslet at en endring av regelverket tidligst kan skje i 2017.

Faghandlerne negative

Blant innbyggerne i Bærum er meningene delte om søndagsåpne butikker, men bak kassaapparatene finnes det mange engstelige butikkeiere.

– Jeg tror mange av nisjebutikkene kommer til å måtte gi seg, sier Knut Hellman som driver gullsmedforretning i Sandvika.

Han frykter høye lønnsutgifter ved å holde åpent på helligdagene samtidig som omsetningen trolig blir som før.

Må være et turiststed for å få unntak

Lov om helligdager og helligdagsfred inneholder noen få unntak fra hovedregelen om at butikkene skal holde stengt. Et av dem er at turiststeder kan få dispensasjon.

– Jeg vet ikke hvor mange turister de har i Bærum, men dersom en kommune skal defineres som et turiststed så må mesteparten av salget gå til turister, sier Borgundvaag.

Skuffet over negativt svar

Torbjørn Espelien

Bak forslaget om søndagsåpne butikker i Bærum står Torbjørn Espelien fra Frp. Han er skuffet over svaret som NRK har fått fra Kulturdepartementet.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Bak forslaget om søndagsåpne butikker i Bærum står Torbjørn Espelien fra Frp. Han er skuffet over svaret NRK har fått fra Kulturdepartementet.

– Jeg synes det er merkelig at de kan konkludere før de har sett en endelig søknad, sier Espelien.

Han mener fortsatt at Bærum kommune skal gå videre med søknaden og få den behandlet av departementet.

– Da får vi se om de finner rom for å gi en dispensasjon eller ikke, sier Espelien som ikke har gitt opp håpet om å få handle på søndager.