Lite jubel for sykehusplaner

Dyrt og dårlig, mener Senterpartiet om planene for storsykehus i Oslo. Arbeiderpartiet frykter for Aker og storbylegevakta.

Aker sykehus

AKER SYKEHUS: Her blir det lokalsykehus, men det er uklart når. Kommunens storbylegevakt kan stå klar i 2022.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

– Det er bra at Helse Sør-Øst vedtar å ha lokalsykehus på Aker, men det er ikke bra at de har gått bort fra tidsplanen, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet og Oslo.

Jan Bøhler

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap).

Foto: Martin Zondag / NRK

I går vedtok styret i Helse Sør-Øst planene for hovedstadens nye storsykehus til 20 milliarder kroner: Tre store enheter på Gaustad, Aker og ved Radiumhospitalet. Lokalsykehuset på Aker skal overta ansvaret for bydeler fra Ullevål (som legges ned) og pasienter fra Groruddalen, som i dag sogner til Ahus. Det legges opp til at Gaustad og Aker skal bygges samtidig, uten noen klar tidsplan. Det bekymrer Bøhler.

– Ja, når de skyver det sånn ut i det blå blir jeg engstelig, sier Bøhler.

Han er redd Gaustad-utbyggingen kommer til å ta alle pengene.

– Det virker som om de skal begynne på Gaustad og det kan jo fort fange opp alle midlene, så de må prioritere det som haster aller mest for innbyggerne i Oslo, et nytt lokalsykehus, sier han.

Storbylegevakt på Aker

Bøhler frykter også at Oslos nye storbylegevakt rammes hvis det tar lang tid før lokalsykehuset kommer på Aker. Oslo kommune ønsker å bygge storbylegevakt på Aker. Den kan stå ferdig i 2022.

– Jeg frykter at vi mister samspillet mellom legevakt og sykehus. Det er jo en fordel for legevakta å ha sykehuskapasitet vegg i vegg, sier Jan Bøhler.

– Jeg vil be helseministeren skjære gjennom og kreve en mer konkret og tidligere bygging av lokalsykehuset på Aker.

Senterpartiet: Dyrt og dårlig

Senterpartiets helsepolitiske talskvinne, Kjersti Toppe, mener vedtaket er dårlig nytt for sykehus-Norge.

Kjersti Toppe

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp).

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Storsykehuset vil gå ut over pasientbehandlingen, ikke bare i stor-Oslo, men i resten av Helse Sør-Øst og landet, sier Toppe.

Legeforeningen har kritisert sykehusplanene både før og etter vedtaket i går. Foreningen mener hverken Oslo Universitetssykehus (OUS) eller Helse Sør-Øst har råd til å bygge på Gaustad og Aker samtidig, eller at ledelsens ønske om effektivisering er realistisk.

– Vi har ligget på rundt 5,5 prosent når vi har gjort våre beregninger, sa administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine Lofthus, til NRK i går.

– Hvis vi skal effektivisere fem prosent så vil ikke vi kunne opprettholde det sykehustilbudet vi har i dag, mener foretakstillitsvalgt ved OUS, Aasmund Bredeli.

Senterpartiet støtter Legeforeningens kritikk. Toppe mener vedtaket i helseforetaket er uforståelig.

– Jeg vil nå be helseministeren sette foten ned i foretaksmøte. Jeg forventer også at Høie bringer saken til Stortinget for prinsippavklaring, før OUS får gå videre med planleggingen, sier Senterpartiets stortingsrepresentant.