Lettere gjennom bommen

Det skal bli enklere for familier med funksjonhemmede barn å reise gratis gjennom bomringen.

Automatisk bomstasjon
Foto: Morten Brun / SCANPIX

Familier med flere biler har de siste årene kun hatt én bom-brikke, og har derfor måttet søke om å få ettergitt regningen hvis de brukte en annen bil.

Nå kan de få to brikker og en enklere hverdag.

Blir liggende i skuffen

May-Heidi Moens ni år gamle datter har ryggmargsbrokk, og er godt vant med kjøreturen fra Skedsmokorset til Rikshospitalet i Oslo.

Men de siste årene har det vært mye styr rundt turene. May-Heidi og faren til datteren hennes bor nemlig fra hverandre og har delt omsorg, men har de siste årene fått kun én auto-pass brikke som gir gratis kjøring gjennom bommen. Hvis de bruker en annen bil, må de sende inn regning for hver tur de kjører.

- Hvor mange pleier å gjøre det? Det blir ikke så mye av, mange av regningene blir liggende i skuffen. Og der blir de. Det er veldig forskjellig hvor mye man kjører fram og tilbake i løpet av ett år, men totalt sett over lenger tid betyr det faktisk mye penger, sier Moen til NRK Østlandssendingen.

- Håper det gjør det enklere

Samferdselsdepartementet har nå avgjort at det igjen skal gjøre det mulig å få to bom-brikker. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete håper hverdagen for familier som Moens nå blir lettere.

- At en da slipper å ha et system der man tar vare på kvitteringen for så å sende den inn og få det erstattet i etterkant er vi fornøyd med. Mitt håp er at dette blir en liten bit som er med på å gjøre det enklere i hverdagen for de det gjelder, sier hun.

Navarsete presiserer at ordningen er landsdekkende, men vet at den vil berøre flest i Oslo og Akershus.

- Økonomisk og praktisk belastning

Leder i FFO Liv Arum er fornøyd med at ordningen er tilbake, og tror mange med funskjonshemmede barn ikke vet om at tiltaket finnes.

- Vi har inntrykk av at dette gjelder mange familier, familier som både har en økonomisk belastning og en praktisk belastning i hverdagen. Derfor er det en stor lettelse for mange å passere bomringen og samtidig slippe byråkratiet rundt det å få refundert kostnadene, sier Arum til NRK Østlandssendingen.