Hopp til innhold

Leter etter svar etter samboerens død

I april i fjor ble Rafal Flis drept og funnet i bagasjerommet i en bil på Montebello i Oslo. Politiet har få spor å gå etter. Nå frykter den etterlatte samboeren at saken blir henlagt.

Samboer frykter henleggelse

For første gang er Monika Marzejan, sammen med sin bistandsadvokat, på Montebello i Oslo hvor samboeren ble funnet drept i bagasjerommet på familiens bil.

– Jeg vil ikke være her, sier Monika Marzejan.

For første gang er hun på plassen på Montebello i Oslo hvor samboeren Rafal Flis ble funnet drept i bagasjerommet på familiens bil. Å leve uten svar er vanskelig.

– Det er vanskelig å ikke vite hva som har skjedd. I begynnelsen tenkte jeg at jeg ikke ville vite hva som har skjedd, men nå vil jeg vite for å kunne komme meg videre i livet mitt.

April i fjor

Montebello-drapet

Tobarnsmoren Monika Marzejan vil ikke vise ansiktet sitt fordi hun ikke vil bli gjenkjent på gata, men hun håper at fokus på saken vil bidra til oppklaring av drapet.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Tobarnsmoren Monika Marzejan trodde samboeren hadde dratt på jobb, en aprildag i fjor. Men han kom aldri tilbake til huset deres på Aurskog i Akershus.

–Jeg husker veldig godt den siste kvelden vi hadde sammen. Det var en helt vanlig kveld, barna sov og vi så en film. Vi la oss sammen, dagen etter var han ikke der. Jeg trodde han hadde gått på jobb som normalt.

Etter tre dager banket politiet på døren.

– Jeg trodde de skulle fortelle meg at Rafael hadde vært i en ulykke. I stedet fortalte de meg at de hadde funnet bilen vår, med en død mann i bagasjerommet.

Rafal Flis, som er polsk statsborger, ble drept av flere knivstikk og funnet i bagasjerommet i hans egen bil på Montebello.

Saken fortsetter under bildet.

Rafal Flis

Rafal Flis ble funnet drept i bagasjerommet på familiens bil april i fjor. Saken er ennå ikke oppklart.

Foto: Privat

Frykter henleggelse

Politiet vet lite om hva som egentlig skjedde med 32 år gamle Rafal Flis.

Bistandsadvokat

Bistandsadvokat Are Aurlien.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Monika Marzejan og hennes bistandsadvokat Are Aurlien håper nye opplysninger vil komme fram.

– Det har gått halvannet år siden det skjedde, og saken betraktes nå som kald. Både Monika og jeg frykter at saken kan bli henlagt. Vi er temmelig sikre på at noen der ute vet hva som har skjedd og ber dem ta kontakt med politiet, sier bistandsadvokat Are Aurlien.

Politiet håper ikke at saken må bli henlagt, men det kan skje hvis det ikke kommer nye opplysninger i saken.

– Jeg håper virkelig ikke at vi må henlegge saken, men det er klart at den muligheten er tilstede hvis vi ikke kommer videre på de opplysningene vi har i dag, sier leder for seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.

Ifølge Metlid skal politiet ha møter før jul for å vurdere hvilke saker de vil prioritere fremover.

Nedprioritert

Politi

Leder for seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Siden Rafal Flis ble funnet drept i fjor har politiet flere ganger måttet flytte ressurser bort fra Montebello-saken. Metlid forteller at alle drapssaker er høyt prioritert, men at politiet er nødt til å foreta prioriteringer.

– Det har vært en krevende etterforskning, og vi skulle gjerne hatt flere spor å gå etter. I tillegg har vi hatt utfordringer når det gjelder ressurser. Vi hadde en vanskelig høst i fjor med flere drapssaker, og noen ganger har denne saken måtte vike for andre. De første månedene eller ukene i en drapssak er helt vesentlig med tanke på å sikre spor og informasjon, forteller Metlid.

De siste 13 årene er det åtte uoppklarte drapssaker i Oslo. Halvparten av drapsofrene har utenlandske navn.

– Det er ulike årsaker til at saker kan være vanskelig å løse, ofte har det noe med informasjon og spor å gjøre. Hvis den drepte har liten tilhørighet eller tilknytninger til området, får vi mindre informasjon inn. Det kan også være at informasjonen om hva som har skjedd ikke er så tilgjengelig, eventuelt at personer som kan komme med informasjon ikke befinner seg i Oslo eller i Norge, forteller Metlid.