NRK Meny
Normal

Politiet leter etter navngitte personer

Politiet betegner bombetrusselen mot Stortinget som en uspesifikk trussel, men at den blir tatt på alvor. De sier at de leter etter konkrete personer.

Politiet i oslo holdt en pressekonferanse om truslene som skal ha blitt fremsatt mot Stortinget.

Stabssjef Johan Fredriksen og visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt sier at reaksjonene på trusselen mot Stortinget er sterkere enn nødvendig, men at de tar forholdsregler. Se politiets pressekonferanse her.

– Vi har full forståelse for at denne type saker får stor oppmerksomhet, men vi vil presisere at vi snakker om en uspesifikk trussel, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

Til tross for at politiet anser trusselen som ikke konkret, sier de at de vil jobbe for å komme til bunns i saken.

– Men jeg mener vi kan ta ned denne trusselen slik den fremstår nå. At virksomheten på Stortinget opprettholdes i dag, er også et uttrykk for hva vi mener dette er og ikke er, sier Fredriksen.

– Ble oppfattet som ruset og syk

En bussjåfør tok sent i går kveld kontakt med politiet etter å ha overhørt en mann true med at han skulle sprenge Stortinget.

– Det var en person som kunne oppfattes som ruset og kanskje noe syk. Sånn sett er det en uspesifikk trussel, men det blir tatt på alvor, sier Fredriksen.

Politiet har likevel valgt å iverksette flere sikkerhetstiltak.

– Vi tar ingen sjanser rundt sikkerhet til Stortinget, sier Fredriksen.

NRK.no var tidlig i morges i kontakt med Stortingets sikkerhetssjef Berit Michelet, men hun kunne da ikke uttale seg om situasjonen.

Bevæpnet politi har vært utplassert i området rundt Stortinget i morges, og politiet har også aksjonert mot to leiligheter på Lambertseter i Oslo.

– Vi gjorde de etterforskningsskritt som var mulig i den første fasen, og vi har fulgt en del spor. Noen personer er sjekket ut av saken, og noen er fremdeles veldig aktuelle, sier Fredriksen.

– De to aksjonene på Lambertseter har vært basert på konkrete opplysninger og har vært nødvendige for å sjekke navngitte personer ut av saken. Så langt er de personene som har vært direkte konfrontert, sjekket ut av saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oslo Stortinget

Området rundt Stortinget var onsdag morgen og formiddag fortsatt avsperret.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Har tekniske spor og videomateriale

Fredriksen opplyser at politiet har både tekniske spor og videobilder fra ulike steder som de sammenholder med opplysninger om konkrete personer.

– Vi leter etter navngitte personer, men vi holder samtidig alle muligheter åpne, sier han.

Han opplyser at politiet også er i gang med å sjekke blant annet spesielle miljøer og registre.

Norske borgere

Ifølge Fredriksen er de personene politiet har i kikkerten nå, norske borgere.

Han vil ikke si om politiet tror de tilhører et spesielt miljø, men presiserer at en uspesifikk trussel ikke tilsier at den kommer fra et tungt miljø.

Anser dere dem dere ser etter, som farlige?

– Når man lefler med denne type uttalelser, tar man det alvorlig. Vi vet jo hvilke opplysninger vi har om disse personene i våre registre, sier Fredriksen.

Visepolitimester Roger Andresen sier at Oslo-politiet samarbeider tett med PST i saken, men at straksetterforskningen har blitt gjort lokalt.

– Det er ikke avgjort hvem som skal håndtere saken videre, men foreløpig er den Oslo-politiets ansvar, sier han.