NRK Meny
Normal

Leter etter flere svindlere

Kommunerevisjonen utelukker ikke at det finnes flere Frank Murud'er i Undervisningsbygg.

Oslo bystyre
Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Det sa konstituert kommunerevisor Johnny Pedersen på dagens korrupsjonshøring i bystyret.

Kommunerevisjonen er i gang med en omfattende granskning for å avdekke om det er flere mislighetssaker i skandaleetaten.

Resultatet av granskningen skal være klart i juni.

Kjenner ikke nye forhold

- Det er også for å kunne svare på om det er flere Murud'er i Undervisningsbygg, sa konstituert kommunerevisor Johnny Pedersen på dagens bystyrehøring om korrupsjon og økonomiske misligheter.

Konstituert direktør i Undervisningsbygg, Gunnar Leganger, var til stede på høringen. Han kommenterer antydningene om flere Frank Murud'er slik.

- Det jeg kan si, er at jeg er overhodet ikke kjent med at det foreligger flere mislige forhold i Undervisningsbygg, ser Leganger.

Setter inn store ressurser

Kommunerevisor Pedersen kunne fortelle at Kommunerevisjonen har flere enn skandaleforetaket Undervisningsbygg under lupen.

Første halvår i år skal revisjonen bruke 5.000 timer ekstra på å granske misligheter og tips om snusk og uregelmessigheter i Oslo kommune. 12 medarbeidere jobber heltid som korrupsjonsjegere.

- Alle tips som kommer inn til kommunerevisjonen blir tatt vare på, registrert og vurdert, lover Pedersen.

- Lett å drive korrupsjon

På dagens høring i finanskomitéen fortalte kommunetopper og korrupsjonseksperter utenfra om hva som gjøres og som bør gjøres for å hindre korrupsjon i det offentlige. Gjennomgangstonen var at regelverket er godt nok, men at det håndheves for dårlig.

Jan Borgen i antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International mener at det er lett å være drive korrupsjon i kommune-Norge.

- Jeg vil påstå at det er veldig lett. Det er veldig lav oppdagelsesrisiko, og da blir det veldig fristende for de som er kyniske nok. Det hjelper lite med et etisk regelverk, sier Borgen.

- Tror du det er flere Murud-er i Oslo kommune?

- Det er helt klart flere saker som vil komme for en dag, sier Borgen.

Vil hindre gjentakelse

Bystyret i Oslo arrangerer i dag en åpen høring om korrupsjonsavsløringene i kommunen.

Finanskomiteen ønsker å belyse hva som kan gjøres for å forhindre kritikkverdige forhold og misligheter som dem kommunerevisjonen har avdekket i kommunale virksomheter.

Det er den omfattende korrupsjonen i Undervisningsbygg og andre kommunale virksomheter som er utgangspunktet for møtet.

Målet er å sette søkelys på hva man kan gjøre for å unngå at liknende saker skjer igjen.

Kosmo deltar

Riksrevisor Jørgen Kosmo er blant deltakerne på møtet. Kosmo fortalte i Østlandssendingen i dag at han mener blåøyde kommuner har åpnet for korrupsjon.

De senere årene er det avslørt omfattende kommunekorrupsjon i Oslo og Akershus.

Riksrevisoren mener at innsparinger har gått ut over kontrollapparatet, og ber kommunene skjerpe seg.