Hopp til innhold

Leter etter et nytt sted å okkupere

Okkupantene som i morges ble kastet ut i Gamlebyen, starter nå jakten på et nytt sted å okkupere i Oslo. Det sier en talsperson for Brakkebygrenda.

Politiet tømmer Brakkebygrenda

POLITIAKSJON: Stedet ble raskt tømt for beboere. Nå jakter de et nytt sted å okkupere.

Foto: NRK

– Vi har bistått namsfogden i forbindelse med en utkastelse i St. Halvards gate 27. Det er på bakgrunn av en gyldig kjennelse, og vi har kun bistått denne anmodningen, sier politiets innsatsleder, Torgeir Brenden, til NRK.

Politiet fjerner okkupanter St Halvards gate

Politiets innsatsledere forteller at det meste gikk rolig for seg under politiaksjonen.

Foto: Mathias Aubert / NRK

Med motorsag og avbitertang åpnet politiet de fargerike treportene inn til Brakkebygrenda i St. Halvardsgate i Oslo i morges. Med noen opphold har tomten vært okkupert siden 2000.

I campingvogner og hjemmesnekrede hytter i trærne, fikk de rundt 20 beboerne beskjed om å komme seg bort innen to minutter.

Tre pågrepet

– Vi har hatt en dialog i lengre tid med disse personene. Veldig mange har forlatt stedet frivillig, mens noen få valgte å bli igjen etter tidsfristen vi ga dem var ute. Vi måtte derfor fjerne dem, sier Brenden.

Tre personer ble pågrepet etter den varslede aksjonen.

– Ingen personer ble skadet. Det ble skutt noe fyrverkeri mot politiet, men heller ingen politifolk kom til skade, sier Brenden.

Kort tid etter at okkupantene var fjernet startet arbeidet med å rydde tomten.

Samtidig sperret trailere, med svære gittergjerder festet på panseret, hele kvartalet.

Delta-styrke og vakthold

I området har flere titalls politifolk holdt vakt i timesvis, med støtte fra den spesialtrente innsatsstyrken Delta.

Politiet tar ingen sjanser. Ved forrige utkastelse, i 2008, kom okkupantene og deres støttespillere tilbake samme kveld. De satte fyr på en campingvogn og kastet steiner og flasker. Politifolk dekket av skjold svarte med tåregass.

– Vi er forberedt på at det kan komme motreaksjoner fra miljøet, sier Brenden.

Okkupantene sier selv at de har laget et byøkologisk og miljøvennlig alternativ til storsamfunnet, og et sted hvor de som ikke kommer inn på boligmarkedet kan bo.

Vil fortsette å okkupere

En av beboerne forteller til NRK at det er forferdelig å bli kastet ut av hjemmet sitt.

Harald. Talsperson for okkupantene

– Målet er å fortsette kampen og fortsette å okkupere innenfor Gamlebyen fra og med fredag, sier talspersonen som bare vil kalles Harald.

Foto: Mathias Aubert / NRK

– Vi hadde en del aktivister som prøvde å bli i Brakkebygrenda så lenge som overhodet mulig. Noen klatret så høyt de kunne, og noen låste seg fast, for å få lov til å bli i hjemmene sine, sier Harald som er talsperson for gruppen.

–Nå sitter vi og venter på dem som ble arrestert, så vi kan gi dem mat og sigaretter når de kommer ut, sier Harald til NRK.

Hvor skal du sove i natt?

– Vet ikke. Vi har blitt bortvist fra Gamlebyen frem til fredag, så alle har en usikker fremtid frem til da. Men målet er å fortsette kampen og fortsette å okkupere innenfor Gamlebyen fra og med fredag, sier Harald.

– I Oslo er det fullt av tomme plasser og tomme hus, så vi regner ikke med å få noe problem med å finne et nytt sted å bo, sier Harald.

Kranglet om tvangsmulkt

Han forteller at eieren av tomten ville latt dem bo der videre, hvis tvangsmulkten ble fjernet.

– Eieren har i utgangspunktet ikke hatt noe problemer med at vi har vært her. Vi har vært i tre og et halvt år uten at det har plaget henne. Men Oslo kommune har tvunget eieren med å kaste oss ut, og truet med tvangsmulkt, fordi kommunen mener prosjektet vårt var skjemmende for naboene rundt oss, sier Harald.

Han forteller at okkupantene trodde de skulle klare det, og at de derfor ikke har flyttet, slik et vedtak fra plan- og bygningsetaten fra februar krever.

– Vi har en lang og tung prosess med byråkratene, men vi klarte ikke å fjerne tvangsmulkten, sier Harald.

– Hvor mange har bodd der?

– På det meste har vi vært tjue stykker, men på det minste har vi vært ti personer, sier Harald.

Ikke overrasket over at politiet kom

Han beskriver okkupantene som en del av en internasjonal bevegelse.

– Vi lager forskjellige trygge steder rundt i verden. Vi har prøvd å lage et økologisk kollektiv i Brakkebygrenda. Vi har bygget et drivhus, og når politiet kom var vi nesten ferdig med å lage solcellepanel, sier Harald.

– I år har det vært et massivt angrep på undergrunnskulturen i Oslo, og egentlig de fleste former for annerledeshet i Oslo, mener han.

– Ble dere overrasket når politiet kom i morges?

– Nei. Vi har forberedt oss en uke mentalt på at politiet skulle komme, sier Harald.

– Forrige gang området ble tømt, i 2008, ble det etterfulgt av opptøyer. Vil det skje nå?

– Vi i kollektivet har snakket om det, men funnet ut av vi ønsker en pasifistisk linje, sier Harald. Han sier de nå starter jakten på nye steder å okkupere i Oslo.

Støttes av Rødt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes støtter okkupantene.

– Dette er en tomt som har ligget brakk helt siden 1980, som ble brukt som en lokal dumpeplass for søppel frem til Brakkebygrenda ble etablert. Jeg synes de skulle ha fått lov til å være der, frem til eieren av tomta legger frem noen realistiske planer for området.

– De har jo tatt seg til rette. Hvorfor skal de få lov til å bli der?

– Vi har mange eiendomspekulanter i Oslo som lar tomter ligge brakk i påvente av økende boligpriser, og som også lar hus forfalle, så de kan få revet dem selv om de er bevaringsverdige. Jeg synes det er mer fornuftig at ledige tomter kan brukes av personer som trenger hus. I det øyeblikket en eier legger frem realistiske planer for bruk av tomtene, så mener jeg de må fjerne seg. Noen planer foreligger ikke her, tvert imot har eieren hatt tomten siden 1980, uten at noe har skjedd, sier Moxnes i Rødt.

Han mener Oslo kommune bør regulere tomter til flere prosjekter av typen Brakkebygrenda, hvor man har alternative boformer.

Politiet tømmer Brakkebygrenda

Kort tid etter at okkupantene var fjernet startet arbeidet med å rydde tomten.

Foto: NRK