NRK Meny
Normal

Lekket ut store mengder giftig slam

Et uhell har ført til at Secora har lekket ut opptil 300.000 liter forurenset masse i Oslofjorden.

Giftdeponering ved Malmøykalven
Foto: Åsmund Haslie/NRK

- Secoras transportlekter M079 har hatt et uhell som har medført et utslipp av forurensede sedimenter ved Malmøykalven. Utslippet ble forsøkt forhindret, men tiltakene som ble iverksatt klarte ikke dette. Dette er sterkt beklagelig, skriver Oslo Havn i en pressemelding.

Utslippet skjedde fra ettermiddagen fredag 11. april til morgenen mandag 14. april.

Oslo Havn fikk først vite om utslippet på mandag.

- Vi fikk ikke beskjed på fredag, og er kritiske til dette. Vi er også kritiske til vurderingen som entreprenøren gjorde på fredag. Vi er ikke veldig fornøyd med dette. Det skjer at det kan skje tekniske uhell, men vi mener risikovurderingen var for dårlig, sier prosjektleder Torild Jørgensen i prosjekt «Ren Oslofjord» til NRK Østlandssendingen.

Secora har oppgitt til Oslo Havn at mellom 200 og 300 kubikkmeter med slam lekket ut. Dette tilsvarer 200-300.000 liter.

Halvfull lekter ut i fjorden

Giftdeponering ved Malmøykalven
Foto: Åsmund Haslie/NRK

Ifølge Secora ble en 3-5 centimeter stor åpning i lekteren oppdaget 11. april. Lekteren var da dette ble oppdaget halvveis fylt med masse. Secora sier at de satte i gang sikringstiltak, og at det da arbeidet skulle starte igjen mandag viste seg at store mengder masser hadde lekket ut.

- Lekteren ble fortøyd ved deponeringslekteren ved deponiet i påvente av arbeidsoppstart mandag. Forbedringstiltakene viste seg allikevel ikke å være tilstrekkelige, ved arbeidsoppstart mandag 14. april ble det oppdaget at større deler av massene i lekteren var lekket ut, heter det i redegjørelsen fra Secora.

Oslo Havn ble ikke varslet i tide

- Det er sterkt beklagelig at en slik hendelse har skjedd. Oslo Havn KF som byggherre er ikke fornøyd med Secoras håndtering av situasjonen, sier Jørgensen.

De har bedt Secora om en komplett redegjørelse av situasjonen, også de valg og risikovurderinger som ble gjort.

- Dette vil vi diskutere med Secora. Det må sikres at de velger andre løsninger om noe liknende skjer igjen. Dessuten må det sørges for at utstyret holder mål, sier Jørgensen.

- Beklager

Ole Johnny Johansen, Secora

Ole Johnny Johansen

Foto: Privat

- Secora beklager sterkt det inntrufne. Situasjonen ble umiddelbart forsøkt løst. Dessverre fungerte ikke sikringstiltakene som planlagt og vi forstår at Oslo Havn ønsker en nærmere redegjørelse, sier administrerende direktør Ole-Johnny Johansen i Secora.

De sier de vil gå gjennom hendelsen.

- Vi foretar en full gjennomgang av hendelsen slik at det er mulig å ta lærdom av denne episoden for å forhindre at slike ting kan skje i fremtiden. Det er også viktig å understreke at her dreier det seg om uhell forårsaket av mekanisk svikt, sier Johansen i Secora.

SFT er orientert om hendelsen, og vil få en skriftlig redegjørelse i neste uke.

Det vil også bli foretatt vurderinger av miljøkonsekvensene.

Les også:

SFT anmelder Oslo Havn

Bekrefter slamdumping

- Dårlige rutiner ved Malmøykalven

Avviser gift på avveie

- Stans jævelskapen før solnedgang

- Ga ordre om dumping

Giftdeponering ved Malmøykalven
Foto: Åsmund Haslie/NRK