Hopp til innhold

Leiepriser til værs

Ny, kraftig oppsving i prisene på utleieboliger i Oslo.

Bygårder Grünerløkka Oslo
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Det er faktisk krise for de som sårt trenger et sted å bo, sier kommunikasjonsjef i Utleiemegleren, Nikolaos Farmakis.

Travle dager hos Utleiemegleren og få leiligheter til leie gjør at de må avvise mange.

Hva tror du er løsningen på problemet? Kommenter under artikkelen.

Tusener i kø

5500 studenter i Oslo og Akershus står i boligkø ved studistart. Også arbeidstilflyttere som ikke ønsker å kjøpe, må gå mange runder for å få seg en leilighet.

– Det er selvfølgelig fortvilende at folk ikke finner et sted å bo, eller at de bruker mye lenger tid enn planlagt. Det er også ofte dyrere enn de tror og noen må kanskje søke seg lenger unna sentrum enn de egentlig hadde tenkt seg, sier Farmakis.

Dyrere og dyrere

I statistikken til Utleiemegleren og det kommunale foretaket Boligbygg går pilene en vei - oppover. Prisene hittil i år har steget med flere prosent.

Nivået er nå tilbake der det lå i toppårene 2007 og 2008.

Grunnen til prisøkningen er sammensatt, men de som for noen år siden kjøpte en bolig for å spekulere i gevinst, valgte å leie ut i steden for å kjøpe da boligprisene falt under finanskrisen.

– Men nå har boligprisene steget igjen og mange har solgt utleieboligene sine. Når vi nå har fått færre utleieboliger, ser vi at prisene igjen stiger, sier Farmakis.

Han får støtte fra markedsdirektør i Boligbygg, John Ingar Danielsen, som ikke ser noe lysere på månedene framover:

– Vi har en forventning om at prisene fortsatt vil stige. I våre prognoser opererer vi med en økning på mellom fire og fem prosent.

Etterlyser politisk vilje

Leder i Leieboerforeningen Lars Aasen ser også dystert på framtiden til de som skal leie seg en leilighet i hovedstaden. Han krever nå politisk vilje til å regulere et marked bestående av for mange amatører.

– Vi ser at leiesektoren er veldig uprofesjonell. Den er veldig rufsete og det skjer mye rart.

– Vi skulle gjerne sett at det ble flere profesjonelle utleiere. I tillegg så mener vi at myndighetene må stimulere til at det blir flere utleieboliger. Det går an å endre avskrivningsregler. Man kan gå inn med ulike former for tilskudd. Man kan regulere et visst antall boliger blir utleieboliger i nye boligfelt osv.

Det er mange måter å få det til på, hvis den politisk viljen er tilstede, sier Lars Aasen.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Twitter .